eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Pesszimistábbak lettek a cégek

Az elmúlt négy év legalacsonyabb eredményét érte el a K&H nagyvállalati növekedési index, ami egy negyedév alatt a felére csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. A visszafogott hangulat egyértelműen a gazdasági környezet megítélésére vonatkozik, mivel rövid és középtávon is jelentősen visszaesett a jelenleginél kedvezőbb növekedési ütemet feltételezők aránya.

Elfogyóban van a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami nagyvállalatok optimizmusa. A cégek aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez képest a felére csökkent, így jelenleg 4 ponton áll.

A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérés eredménye szerint a cégek egyre inkább visszafogják következő egy évi várakozásaikat, hiszen közel egy éve egy lassú csökkenő trend vette kezdetét. A vállalatvezetők még mindig jóval bizakodóbbak a saját cégük helyzetével kapcsolatban, mint a hazai gazdasági környezet változását illetően – mondta az eredményekről Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalattal kapcsolatos visszafogottabb várakozások két területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt jelentősen, 32%-ról 22%-ra lecsökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során a cégük növekedését várják, valamint 4% helyett már 8% számol azzal, hogy cége a jelenlegi állapothoz képest kedvezőtlenebb helyzetben lesz. Ezzel összefüggésben a következő egy évben alacsonyabb pénzügyi eredményekkel is számolnak a vállalati döntéshozók: az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 1,6-ról 1,2%-ra, míg a várt profitnövekedés 1,3%-ról 0,6%-ra mérséklődött.

A gazdasági kilátásokat illetően egyéves és hároméves időtávon is jelentősen romlottak a várakozások. Rövid távon 19%-ról 11%-ra, míg középtávon 35%-ról 22%-ra visszaesett a gazdasági javulást feltételező cégek aránya. Emellett, bár a cégek túlnyomó többsége szerint (84%) a gazdaságpolitikai intézkedések érdemben nem befolyásolják cégük helyzetét a következő egy évben, egy árnyalatnyival többen vannak azok, akik úgy vélik negatív (9%), mint akik szerint pozitív (7%) hatással lesznek rájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×