eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Hullámvasúton a nyersolaj ára

Hosszú dráguló szakasz után a hét közepén jelentősen esett a kőolaj árfolyama, és a folytatás is változatosnak ígérkezik.

A keddi nap végére a kőolaj piacán irányadó brent már a 85 dolláros hordónkénti árhoz közelített, ám ezután fordulat következett be, szerdán esni kezdett az ár, csütörtökre pedig kéthetes mélypontot jelentő, hordónkénti 82 dollárra zuhant a nyersanyag jegyzési ára.

A Portfolio elemzése szerint az általánosan borus befektetői hangolaton túl az esést az is okozhatta, hogy Amerikában a várt 7,5 millió helyett majdnem tízmillió hordóval nőtt az Egyesült Államok nyersolajtartaléka, ami a kínálati bőség miatt nyomhatja le az árakat.

British Petrol vezérigazgatója szerint extrém ingadozásra kell felkészülni az olaj árfolyamában,

egy hete az Erste Bank olaj-és gázopari elemzője is az olajár ingadozását valószínűsítette. Pletser Tamás szerint a megnövekedett kínálat miatt az ár csökken majd, és 2019-ben a 2018-ashoz hasonló, 75-80 dollár körüli brent lesz az átlag. Mindeközben az elemző szerint elképzelhető, hogy az év végéhez közelítve az árak akár a hordónkénti 90 dollárt is elérik.

A kőlajjal együtt mozgó üzemanyagárak legutóbb szerdán változtak Magyarországon, amikor a legnagyobb hazai forgalmazó, a Mol bruttó 8 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benzin ára nem változott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×