eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétszázhatvan projektre kértek pénzt a városok

A Modern városok programban összesen 3500 milliárd forintnyi beruházásokra fogalmaztak meg "kérést" a városok. Pécsen egyetemi és közlekedési fejlesztésekre is költenek, élményfürdőt is szeretnének.

A 23 megyei jogú város 2019-re már 1000 milliárd forintos támogatási forráshoz jut a Modern városok program (MVP) keretében - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Pécsen. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás. A városok részéről 260 projekt fogalmazódott meg, ezek közül 60 nagyobb közlekedési fejlesztés, 200 pedig az adott várost érintő helyi, lokális projekt - közölte a politikus.

A programban összesen 3500 milliárd forintnyi beruházásokra fogalmaztak meg "kérést" a városok, a helyi projektekre az összegből 1500 milliárd forint jut.

Pécs fejlesztései is elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet, a projektek jól haladnak - mondta a kormánybiztos.

Az MVP keretében Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE-MIK) épülő új oktatási csarnokában rendezett eseményen Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a baranyai megyeszékhely fejlesztései közül az egyetemi projektek haladnak előre a leglátványosabban.

Fejlesztik a közlekedést, egy élményfürdőt is szeretnének

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen bejelentette: az eddigi elemeken felül 4 milliárd forintos új programpontként került be a pécsi közutak, járdák felújítását célzó projekt, valamint szintén 4 milliárdos forrás jut a MVP keretében elektromos buszok vásárlására.

A városvezető szólt arról is, hogy Pécs rendelkezik egy élményfürdő-fejlesztési tervvel, amelynek megvalósítása során nem várt nehézségek jelentkeztek. Ez azonban "továbbra is élő, eleven, megvalósítandó program" - emelte ki Páva Zsolt.

Mint részletezte,

az eredeti koncepció a város alatt vélelmezett melegvízforrásokra épített,

azonban a próbafúrások nem jártak sikerrel. Ezért egy új terv keretében a várostól dél-keletre található, már meglévő fúrt kútból származó, vezetéken szállítandó 70 fokos vízzel látnák el a leendő létesítményt.

Páva Zsolt leszögezte: a fürdőberuházás "akkor valósul meg, ha fenntartható (...), a mai számítások szerint erre pedig komoly esély van". A pécsi közgyűlés szeptember 20-án szavaz a beruházásról - jelezte.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×