eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A nyomtatási folyamatot ellenőrzi egy dolgozó az idén 125 éves Pátria Nyomda XI. kerületi üzemében 2018. szeptember 11-én.
Nyitókép: Illyés Tibor (MTI)

125 éves Magyarország egyik legnagyobb nyomdája

A digitalizáció térhódítása ellenére a fennállása 125. évfordulóját ünneplő Pátria Nyomda idén akár 8 milliárd forintot megközelítő árbevételt érhet el, ami 10 százalékos növekedés – nyilatkozta a nyomda jubileumi ünnepségén a cég vezérigazgatója. Simon László közölte: ma sem csökken a kereslet a termékek iránt, csak a klasszikus nyomtatott termékkörök alakulnak át.

Sajtótájékoztatóval ünnepelte 125. évfordulóját Magyarország egyik legnagyobb nyomdája, a Pátria. Az 1893-ban alapított, 400 főt foglalkoztató vállalkozás vezérigazgatója beszédében a nyomdaipar hazai helyzetéről szólva felhívta a figyelmet az informatika és az automatizálás fontosságára. Mint mondta, a mai nyomdák nem kevesebbet, hanem mást állítanak elő, mint 50, de akár 20 évvel ezelőtt.

Simon László az InfoRádiónak elárulta: a cég ilyen hosszú fennállásának egyik legfontosabb titka, hogy a vezetőség mindig felelősségteljesen, hosszútávon gondolkoztak. A társaság nyereségét fejlesztésre költötték – tette hozzá a vezérigazgató.

Simon László a sajtótájékoztatón elmondta:

ezt a szektort is sújtja a munkaerőhiány, a ma mintegy 15 ezer főt foglalkoztató ágazat néhány ezer dolgozót tudna, sőt szeretne akár azonnal felvenni.

A nyomdaipar bérezése ma a hazai középmezőnybe tartozik, mindenkinek biztos megélhetést kínál, de úgy tűnik, hogy az utánpótlás elapadása nem pénz vagy munkakörülmények kérdése, hanem számos iparágat sújtó kortünet. A körülményekhez alkalmazkodva tehát a nyomdaipar is átstrukturálódik, de a vállalkozások számának csökkenése ellenére az ágazati megrendelés-állomány mintegy 10 százalékot bővült a tavalyihoz képest, a foglalkoztatottak létszáma pedig stabil.

A nyomda a csomagoló- és címkegyártással próbálja pótolni a digitalizálás térnyerésével kiesett bevételt – jegyezte meg az InfoRádiónak a Pátria Nyomda vezérigazgatója. Biztonsági nyomdaként is üzemelnek, vagyis egy zárt, ellenőrzött munkafolyamatban dolgoznak, amely segítségével minden hibát elkerülnek a gyártás során.

A cégvezető szerint az iparág alkalmas arra, hogy növekedjen – új szereplők is megjelennek –, ehhez azonban folyamatos fejlődésre van szükség. Elmondása szerint a Pátria Nyomda is folyamatosan keresik a modern megoldásokat és új termékeken dolgoznak.

A sajtótájékoztatón szintén megszólaló Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte a Pátria Nyomda jelentőségét a kerület munkáltatói között, méltatta a vállalat környezettudatos gondolkodását, s a környezet védelmében tett erőfeszítéseit.

A két vezető ezt követően leleplezte és átadta a lakosságnak Monostori Ferenc a Kopaszi gáton, kifejezetten a Pátria 125 éves évfordulójára készített, 3,5 méteres, Gutenberget ábrázoló homokszobrát. Az időjárástól függően néhány hónapig fennálló alkotás bárki számára szabadon megtekinthető a létesítmény parkoló felőli bejáratánál.

A szobor számára a méltó helyet a BudaPart – Kopaszi gát üzemeltetője, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. bocsátotta rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×