eur:
393.94
usd:
369.81
bux:
65610.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Felével emelkedhet egy fontos adó

Jövőre még nem változik a kisadózó vállalkozások tételes adója, de az MKIK elnöke szerint szükség lenne az emelésre.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint szükség lesz a KATA szerint adózók nyugdíjának kiszámításakor figyelembe vett összeg emelésére, ezzel együtt pedig a tételes adó növelésére, mert a minimálbér évek óta ütemesen emelkedik, és ettől nagyon elszakadt a KATA esetében az ellátások alapjául figyelembe vett összeg.

Az mfor.hu számításai szerint a főállású KATA-vállalkozók jelenleg havi 50 ezer forintos adóját 73-75 ezer forintra kellene emelni ahhoz, hogy az MKIK elnöke által említett feltételeknek megfeleljen a kisadózó vállalkozások szabályozása. A havi 50 ezer forint adó esetében jelenleg 94 400 forint az ellátások számításának alapja a törvény szerint.

Parragh László a lapnak azt mondta, ez egy logikus levezetés, valahol itt lehetne megállapítani a KATA új adómértékét, megjegyezte ugyanakkor, hogy ennek elfogadtatása nagyon nehezen menne a vállalkozók körében. Ráadásul ő személy szerint is nehéz helyzetben van, mert a vállalkozók érdekeit képviseli, amibe bele kell férnie a látszólag népszerűtlen, de hosszú távon a vállalkozók javát szolgáló az intézkedéseknek is, mint például a gondoskodás a megfelelő nyugdíjról.

Abban biztos, hogy a változásokra a jövő évben még nem kerül sor. A parlament már tárgyalja az adócsomagot, abban ez nem szerepel, és időt kell hagyni a vállalkozóknak, hogy megértsék a szándékot. Beszélni azért folyamatosan kell erről - mondta az elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×