eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A vártnál jobb inflációs adat jött ki

A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban. Előzetesen az elemzők 3,2%-os inflációra számítottak.

Májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékos volt a drágulás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 15,0 százalékkal, a dohányárukért 8,9 százalékkal kellett többet fizetni júniusban, mint egy évvel ezelőtt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy havi szinten is az üzemanyagok és a dohányáruk emelték a mutatót, az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek ára ugyanakkor csökkent júniusban májushoz képest.

Január-június között a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,4 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos hónapjához, és 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

Májusban az export euróban számított értéke gyakorlatilag nem változott éves összehasonlításban, az importé 2,9 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet pedig 577 millió euró (185 milliárd forint) volt, 245 millió euróval csökkent.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2018 májusában egy munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban - áll a KSH jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×