A méhész ágazat helyzetével foglalkozó jelentést Erdős Norbert európai parlamenti képviselő terjesztette elő, a dokumentumot már megtárgyalta és elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága.
V. Németh Zsolt elmondta: a kiváló minőségű magyar méz a termelés GMO-mentességének köszönhetően egyre jobban felértékelődik a világban. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a méz minőségének fenntartását szolgálják a méhészek számára nyújtott növekvő támogatások, és ezt segítik elő a Méhészeti nemzeti program keretében elvégzett vizsgálatok, valamint a génmegőrzés is. Szavai szerint a méhészet és a természetvédelem harmonikus kapcsolatban áll.
V. Németh Zsolt szólt arról, hogy Magyarországon is egyre inkább teret nyer az a szemlélet, amely "ökoszisztéma szolgáltatásokban" gondolkodik. Példaként az erdőt említette, amely nemcsak faanyagot ad tulajdonosának, hanem anyagi értéket képviselve egyre növekvő befektetésként szolgál, miközben rekreációs szerepet is betölt.
A jövőben számba kell majd venni azt is, hogy egy adott beruházás a környező ökoszisztémára milyen hatásokkal bír - mutatott rá. Hozzátette: tavaly több mint egymilliárd forintos keretösszeggel elkezdődött a nemzeti ökoszisztéma szolgáltatás feltérképezése, amelynek kapcsán számításba veszik a méhészetek szerepét és pozitív hatásait is.
Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: komoly támogatásra számíthat az EP-ben a mézjelentés, amelyről a tervek szerint március 1-jén szavaznak. Hatására jogszabályalkotás is elkezdődhet, amely gátat szab az unión kívülről behozott, sokszor gyenge minőségű, hamisított méz behozatalának.
Ismertette: szeretnék elérni például, hogy a méz származási helyét szigorúbban tüntessék fel, ne csak az szerepeljen a csomagoláson, hogy az EU-n belülről vagy éppen kívülről származik. A kevert mézek esetében pedig pontosan adjanak tájékoztatást az összetevőkről és azok származási helyéről.
Szólt arról is, hogy szeretnék betiltatni a "gyantaszűrés" eljárását, amellyel most még eltüntethetőek a mézből a szennyező anyagok maradványai, az antibiotikumok és a mézhamisítás során használt cukorszirup nyomai.