Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi legyen a borosüvegeken?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szigorítás helyett az ágazatra szabott megoldásokat kérnek és önszabályozást javasolnak az európai szőlő- és borszektor képviselői az alkoholos italok címkéinek tervezett átalakításakor. Az Európai Bizottság javaslata alapján az alkoholos italok címkéin a jövőben fel kellene tüntetni az ital kalóriatartalmát, de a szakma szerint ez nem lenne a jó megoldás. Az európai összefogáshoz a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is csatlakozott - mondta el az InfoRádiónak Brazsil Dávid, a szervezet főtitkára.

"Az Európai Bizottság készített egy tanulmányt. Ennek lényege, hogy a kalóriatartalmat szeretnék az italok címkéjén feltüntettetni, és ezzel kapcsolatban várják az európai borágazat javaslatait" - idézte fel az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára.

"Mi a fogyasztókat erről informálni szeretnénk, de 21. százai módon. Tehát nem zsúfolnánk rá mindent a hagyományos, a fogyasztók által elismert címkéinkre, hanem olyan eszközöket kívánunk fejleszteni, amelyekkel a fogyasztók ezeket az információkat megkaphatják. Hiszen a 21. században egy átlagos magyar ember is a kezében hordoz egy okostelefont, kapcsolata van az internettel. Ezeket az eszközöket szeretnénk kihasználni ahhoz, hogy az EU által elvárt információkról értesítést adjunk" - ismertette elképzeléseiket Brazsil Dávid.

A főtitkár hozzátette azt is, hogy igen komoly költséget jelentene, ha ezeket az adatokat a címkén kellene feltüntetniük.

"A gondolkodásunk tehát nem abba az irányba megy, hogy telezsúfoljuk a címkét. Hiszen a bor egy tradicionális termék, fogyasztását étkezéshez, családi összejövetelek alkalmával propagáljuk. Mi nem a bor alkoholtartalma miatt fogyasztjuk a bort, hanem élvezeti értéke, a kultúrában betöltött jelentősége miatt, így tekintünk erre a termékre" - fogalmazott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.