eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az ellenzék szerint adót emel az új törvény

Az MSZP és az LMP szerint adóemelést jelent a jövedéki adótörvény módosítása.

Az Országgyűlés által elfogadott új jövedéki adótörvény a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek értelmében akkor emelkedik a benzin és a gázolaj ára, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. Emellett a dohánytermékek jövedéki adóterhelése 2017 végére az elfogadott jogszabály szerint harmadával nő.

A módosítás hétfői záróvitája során a szocialista Józsa István mindkét esetben a kabinet adóemeléséről beszélt.

"Ha a hazai fogyasztók örülnének annak, hogy a világpiacon alacsony az olajár, ezt az a kormány most egy kicsit csorbítja. A kormány 2017 végéig 29 százalékkal emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját, tehát itt is egy adóemelésről van szó."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén nem értett egyet az adóemeléssel.

"Szögezzük le, valójában rejtett adóemelést tervez a kormány. Az emberek számára már így is érthetetlen, hogy az olaj világpiaci árának radikális csökkentése óta ők miért nem fizetnek arányosan kevesebbet a benzinkutaknál. Ez a módosítás csak jobban megzavarja és átláthatatlanabbá teszi a rendszert."

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára zárszavában aláhúzta, hogy az üzemanyagok jövedéki adója csak addig emelkedik, amíg alacsonyan van a kőolaj világpiaci ára, míg a dohánytermékek adóterhe uniós előírásra emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×