INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Magyarország felminősítés előtt

InfoRádió / MTI
Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentős az esélye annak, hogy a Fitch Ratings két hét múlva visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába. Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service ugyanakkor Lengyelország adósosztályzatát a jövő heti felülvizsgálaton ronthatja.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térségről összeállított, pénteken ismertetett előrejelzésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Fitch a május 20-ára kitűzött felülvizsgálat eredményeként felminősíti Magyarországot, amely így visszakerülne a befektetésre ajánlott csoportba.

A Morgan Stanley elemzői hangsúlyozták, hogy a Fitch Ratings már egy éve felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar államadós-osztályzatra. A ház szerint emellett adósminősítési szempontból kedvező a bankadó csökkentése, valamint az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlásáról minap bejelentett döntés is.

A Morgan Stanley szerint "kevésbé pozitívak" a jövő évi költségvetési lazításra utaló hírek.

A ház londoni elemzői szerint azonban a javuló adósságmutatók és a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika miatt valószínű, hogy az idén a Fitch és a Moody's is felminősíti Magyarországot.

Hasonló érvekkel ugyanezt jósolják más nagy londoni házak is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított, Londonban e héten ismertetett havi helyzetértékelésében szintén lehetségesnek nevezte, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő már ebben a hónapban visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába. A cég szerint később valószínűleg a Moody's Investors Service is hasonló döntést hoz.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ezt a várakozást az támasztja alá, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a magyar gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.

A JP Morgan is kiemelte, hogy a Fitch Ratings már tavaly május óta pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, és a ház szerint így "valószínűnek tűnik", hogy a magyar osztályzat május 20-án esedékes felülvizsgálatának eredményeként a Fitch felminősíti Magyarországot.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő - a Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings - a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz/Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P stabil, a másik két cég pozitív kilátást tart érvényben a magyar államadós-besorolásra.

Pénteki elemzésében a Morgan Stanley a lengyel hitelminősítési esélyekre kitérve felidézi, hogy a Moody's - amely jövő pénteken vizsgálja a lengyel adósbesorolást - nemrégiben ismertetett állásfoglalásában adósminősítési szempontból negatívnak nevezte a lengyel alkotmánybíróság hatásköreiről kirobbant vitát. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ennek nyomán óhatatlan valamilyen negatív minősítői lépés - legalább az elsőrendű befektetői lengyel szuverén besorolás kilátásának negatívra rontása - a Moody's részéről.

A ház szerint ugyanakkor a Moody's által az alkotmányos válság ügyében kifejtett aggályok nyomán az sem lenne meglepő, ha a hitelminősítő rögtön a lengyel adósbesorolást rontaná a jövő héten, egy fokozattal "A3"-ra. A Morgan Stanley londoni elemzőinek megítélése szerint ennek közel feles az esélye.

A Standard & Poor's - komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében - már januárban leminősítette Lengyelországot, az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontva a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a tavaly őszi választások után hivatalba lépett lengyel kormány több intézkedése gyengítette kulcsfontosságú intézmények, köztük mindenekelőtt a jegybank, az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét, hitelességét és hatékonyságát.

A címlapról ajánljuk