eur:
399.12
usd:
366.89
bux:
87872.68
2025. március 16. vasárnap Henrietta

Az IMF a világgazdaság élénkítését szorgalmazza

A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) 189 tagja a világgazdaság erőteljes élénkítését szorgalmazó nyilatkozatot tett közzé szombaton, az IMF és a Világbank tavaszi tanácskozásának második napján.

A világgazdaság élénkítését célzó intézkedéseket sürgető közleményben hangsúlyozták: az erőteljesebb gazdasági növekedés meglódíthatja a régóta stagnáló bérek növekedését, ezzel hozzájárulhat a globalizálódás negatív megítélésének leküzdéséhez.

A közös nyilatkozatban a pénzügyi vezetők azt ígérik, hogy valamennyi politikai eszközt felhasználják az "erős, fenntartható, befogadó, munkahelyteremtő és kiegyensúlyozottabb globális növekedés" érdekében. Konkrét tervekről és eszközökről azonban a közös nyilatkozatban nem esik szó.

Szombaton a két pénzügyi szervezet tavaszi ülésszakán Afrika helyzetéről, a fekete kontinens fejlődési kilátásairól esett szó. Burkina Faso, Csád, Szomália, Szváziföld, Ruanda és Kamerun pénzügyminiszterei számoltak be hazájuk gazdasági helyzetéről, legégetőbb gondjairól, a Világbank afrikai régióval foglalkozó alelnöke pedig összegezte a kontinens helyzetét.

Az IMF és a Világbank tanácskozása vasárnap zárul, a programban elsősorban a nemzetközi adórendszer szigorításáról és a pénzügyi fejlesztés új módjairól lesz szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.17. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa
Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Az élelmiszeripar számára kulcsfontosságú, hogy melyik termékfejlesztési iránynak megfelelően változtatják, módosítják az élelmiszereket, hogy a végtermékeket a fogyasztók leginkább preferálják. Egy friss tanulmányunk azt mutatja be, miként mérhető és értékelhető a fogyasztói válaszok konzisztenciája érzékszervi teszteken. Kutatásunkban két különböző skálát használtunk, majd ezeket külön-külön és együttesen is elemeztük. Eredményeinkben rámutatunk, hogy a következetlen, véletlenszerű fogyasztói válaszok befolyásolják a tesztek eredményeit. Az érzékszervi teszt során azok a fogyasztók, akik szélesebb tartományban használják mindkét skálát, azok válaszai következetesebbnek mutatkoztak. Mivel az élelmiszeriparban a termékfejlesztések kulcstényezője a fogyasztói megítélés, ezért lényeges a következetlen, nem megbízható fogyasztói válaszok kiszűrése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×