eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ők járnak jól jövőre - Készül a költségvetés

Elkészült a jövő évi büdzsé tervezete, amely 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal és tovább csökkenő GDP-arányos államadóssággal számol. Jövőre 5 százalékra csökkenhet néhány alapvető élelmiszer, a tej, a tojás és a baromfi áfája is, valamint mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója. Az elemzők szerint ez lazítást jelent, a piaci szereplők örülnek az áfacsökkentésnek, a Fidesz támogatja, a Jobbik visszalépésként értékeli a változásokat. (Idén a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, korábban az élő- és félsertésé.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a jövő évi változásokat ismertetve az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. "A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára" - hangsúlyozta.

A kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra a miniszter szerint a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek nyújanak fedezetet.

A kormány megnyitja a béremelés lehetőségét a jövő évi büdzsében. Az otthonteremtés, gyermekvállalás támogatását 100 milliárd forinttal megemelik.

Az állam működési kiadásait és bevételeit nullszaldósra tervezi a kormány, a fejlesztésekhez biztosított hazai, illetve uniós forrásoknál még hiánnyal számol a kabinet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek azt mondta, az egészségügyben és az oktatásban százmilliárdos nagyságrendű forrásbevonás lesz az idei évhez képest. Az oktatásban folytatódik a béremelés, és az egészségügyben is többlépcsős béremelési program lesz. Az egyéb kiadásokról, például a kórház-konszolidációra, az oktatási intézmények állami fenntartására szánt pontos összegekről is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárságai egyeztetnek. A szociális területen és a kultúrában is terveznek béremelést.

A büdzsé tervezetét szerdán juttatja el a szaktárca a Költségvetési Tanácsnak (KT). A kormány a törvényjavaslatot április 26-án nyújtja be az Országgyűlésnek, hogy azt legkésőbb a tavaszi ülésszak utolsó napján el lehessen fogadni.

A KT a törvényes, tíznapos határidő alatt megvizsgálja a jövő évi büdzsét, ezt követően hozza nyilvánosságra véleményét - mondta Kovács Árpád, a testület elnöke az MTI-nek. A KT véleményének kialakításához felhasználja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatait, illetve a Magyar Nemzeti Bank makrogazdasági elemzéseit is.

Az ÁSZ a költségvetési vita során tisztázásra váró kérdésekre, valamint a bevételi és kiadási kockázatokra hívja fel a figyelmet a büdzsé kapcsán - közölte honlapján a szervezet.

Elemzők szerint a jövő évi büdzsé egyértelműen lazítást jelent, a GDP-arányos hiány nőni fog az ideihez képest, az infláció csökken, így a monetáris tanács is tovább lazíthat a kondíciókon.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója szerint nemcsak a baromfiágazat, hanem a fogyasztók is nyernek azzal, ha a tojás és a baromfi áfája 5 százalékra csökken jövőre. Ez az intézkedés várhatóan mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten a költségvetésnek, ezt azonban ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat, és a fogyasztók valószínűleg több baromfihúst vesznek majd.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nem kívánta kommentálni az intézkedést az MTI-nek.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint az éttermi szolgáltatások áfájának 27 százalékról 18 százalékra mérséklődése - amely 2018-ban 5 százalékra eshet - mérséklése csökkentheti az árakat, javítja az alacsony jövedelmezőségű vállalatok versenyképességét, és segít a munkaerő megtartásában, mivel több pénz marad a magasabb munkabérekre. Úgy véli, az éttermi fogyasztói árak is csökkenhetnek.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, Kövesi Gabriella az MTI-nek azt mondta, azt remélik, az áfa csökkentése hozzájárul az internet iránti kereslet növekedéséhez, és így elősegíti a Digitális Jólét Program egyéb céljainak a teljesülését is.

A Magyar Telekom szerint az internethasználat forgalmi adójának mérséklése hozzájárulhat az internet további terjedéséhez. A Vodafone véleménye alapján az alacsonyabb áfa eredményeként akár olcsóbbá is válhatnak a tarifacsomagok. A Telenor Magyarország is úgy véli, az intézkedés várhatóan jótékonyan hat az internethasználatra, a digitális szakadék felszámolására. A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a világon egyedülálló adóterhek, és európai szinten is kiemelkedő éves frekvenciadíjak (800 MHz) csökkentése jelenthetné az igazi áttörést.

A Fidesz-frakció támogatja a további adócsökkentéseket és bérrendezéseket. A Jobbik visszalépésként értékelte a bejelentést, miután pár hónapja még nominálisan is csökkenő államadósságról beszélt a gazdasági vezetés, most pedig erről már egy szó nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×