eur:
388.7
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Rekordnagyságú gyémántot találtak Angolában

Rekordnagyságú, 404 karátos nyersgyémántot talált egy ausztrál bányatársaság Angolában, az afrikai országban soha nem bukkantak még ekkora példányra, és minden bizonnyal ez az eddigi legnagyobb fogás, amelyet ausztrál cég talált.

A drágakő csiszolatlanul legkevesebb 14 millió amerikai dollárt (3,9 milliárd forintot) ér.

Az ausztrál sajtó keddi híradásai szerint a perth-i Lucapa Diamond Company - egy kisebb ausztrál társaság - az Angola fővárosától mintegy 630 kilométerre lévő lelőhelyén bukkant a valaha talált 27. legnagyobb drágakőre.

Miles Kennedy, a cég elnöke az ABC ausztrál közszolgálati adónak azt mondta, a 3000 négyzetkilométeres terület, ahol a bánya működik, rendkívül elhagyatott, és nyolcévi munkájuk érett be a világraszóló lelettel.

"Ez a legnagyobb gyémánt, amelyet Angolában találtak, és a legnagyobb, amelyet egy ausztrál társaság talált" - hívta fel a figyelmet a szakember. Megjegyezte azt is, hogy már a drágakő árából fedezni tudnák terjeszkedésüket a térségben.

A világ eddig ismert legnagyobb nyersgyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek Dél-Afrikában. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×