INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az IMF megerősítette magyarországi prognózisát

InfoRádió / MTI
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken közzétett Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányának (REI) őszi frissítése szerint is javultak a magyar gazdaság kilátásai.

Az IMF október 6-án kiadott World Economic Outlook (WEO)tanulmányában javította prognózisát a korábbihoz képest, a pénteken kiadott REI tanulmányban megismétlik a főbb számokat.

A friss prognózis szerint - ahogy az októberi WEO tanulmányban is szerepelt - a magyar hazai össztermék (GDP) reálértéken 3 százalékkal nő 2015-ben és 2,5 százalékkal 2016-ban. Tavasszal még 2,7 százalékos idei és 2,3 százalékos 2016-os gazdasági növekedést vártak.

Az IMF mostani álláspontja szerint 2015-ben 0,3 százalékkal, 2016-ban 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Áprilisban még azzal számolt, hogy idén a fogyasztói árak nem változnak tavalyhoz képest, jövőre pedig már akkor is 2,3 százalékos fogyasztói áremelkedést várt.

A GDP-arányos idei folyó fizetési mérleg többletét októberhez hasonlóan a pénteken ismertetett előrejelzés is 5 százalékra tette az áprilisban várt 4,8 százalék helyett, a jövő évi többletet pedig 4,3 százalékra, ugyanúgy, mint októberben. Az áprilisi előrejelzés kisebb, 4,1 százalékos többletet várt 2016-ra.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság a legfrissebb előrejelzés szerint a tavalyi 106,8 százalékról idén 102,5 százalékra, jövőre 85,4 százalékra csökken.

A pénteken ismertetett adatok szerint a belföldi kereslet 1 százalékkal nő az idén és 2,1 százalékkal jövőre. Az export növekedése 8 százalék lesz 2015-ben és 6,8 százalék 2016-ban. A Valutaalap becslése szerint a lakossági fogyasztás 2,6 százalékkal nő idén és jövőre egyaránt.

Az IMF elemzése szerint a vizsgált 22 közép- kelet- és délkelet-európai ország átlagában a gazdaság idén 0,6 százalékkal zsugorodik, elsősorban Oroszország és Ukrajna gazdasági visszaesése miatt. Jövőre viszont már 1,3 százalékkal nő a térség gazdasága, amikor az orosz GDP-zsugorodás mérséklődik, az ukrán gazdaság pedig már növekedési pályára áll.

A címlapról ajánljuk