eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több mint 250 millió euró jut a Duna-régió fejlesztésére 2020-ig

Közzétették a Duna Transznacionális Együttműködési Program első pályázati felhívásait; a Magyarországról koordinált program keretében november 3-ig pályázhatnak a non-profit civil szervezetek, közintézmények a program közel 263 millió eurós (nagyjából 82 milliárd forint) forrásaira - tudatta a program pályázati tanácsadó cége az MTI-vel kedden.

A kilenc EU tagországot - Magyarország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - és 5 unión kívüli országot (Bosznia és Hercegovina, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna) magába foglaló program a térség okos, fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve a társadalmilag is hasznos innovációs tevékenységekre, a környezetért és kultúráért felelős Duna-régió kialakítására.

A programot elsősorban a részvételre jogosult országok területén bejegyzett non-profit szervezetek számára hirdették meg, de indokolt esetben profitorientált intézmények bevonása is lehetséges a partnerségbe; a projekteket legalább 2 másik országból származó partnerintézmény bevonásával kell megvalósítani, ugyanakkor a pályázatokon sikeres konzorciumok jellemzően legalább 8-10 partnerből állnak - írták.

A Duna Transznacionális Együttműködési Program megvalósításában Magyarország kiemelt szerepet játszik: Budapesten működik a program irányító hatósága és közös titkársága is. Magyarország továbbá kezdeményező szerepet játszott a Duna-régió makroregionális stratégiájának kialakításában is.

A közleményben Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója kifejtette, a program segítségével olyan kísérleti ötletek és innovatív pilot projektek jöhetnek létre, amelyek későbbi uniós pályázatok alapját is képezhetik. Ilyen lehet például a nemzeti elektronikus jegyrendszerek, vagy éppen az e-útdíj rendszerek harmonizációjának kidolgozása is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×