eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

FM: védett természeti területeket nem értékesít a kormány

A kormány a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként meghirdetett földértékesítés során védett természeti területeket nem ad el, ezt jogszabályt tiltja, így az LMP alaptalanul vádolja hazugsággal a kormányt - közölte a Földművelésügyi Tárca az MTI-vel hétfőn.

A tárca az LMP-s Sallai Róbert Benedek közleményére reagálva azt is megjegyezte, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) védett természeti területeket nem, de Natura 2000 területeket - a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával - értékesít.

"Ha a magát természetvédőnek tartó Sallai Róbert Benedek tudná, hogy mi a különbség a védett természeti területi területek és a Natura 2000 területek között, akkor nem vádolná alaptalanul hazugsággal a kormányt" - írták.

Közölték: Magyarország területének 21 százaléka, közel 2 millió hektár Natura 2000 területnek minősül, a Natura2000 hálózatba tartozó területek jelentős része magántulajdonban áll. A hatályos jogszabályok alapján a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével bármely állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000 terület értékesíthető. A Natura2000 hálózatba tartozó ingatlanok értékesítése folyamatos, csak az idén mintegy 1200 alkalommal Natura 2000 területnek minősülő állami föld eladásához vagy cseréjéhez járult hozzá a földművelésügyi miniszter, ezek jellemzően 1 hektár alatti ingatlanok voltak - közölte az FM.

Kiemelték: tavaly egyetlen olyan kérelem érkezett az NFA-hoz, amely védett természeti terület eladására irányult, ezt éppen Sallai Róbert Benedek nyújtotta be. Mivel a védett természeti területek nem értékesíthetők, így kérelmét az NFA elutasította.

"Sallai Róbert Benedeken kívül az igazi földműves gazdák szerencsére különbséget tudnak tenni a védett természeti és a Natura2000 területek között, így a Földet a Gazdáknak Programban is meg tudják azokat vásárolni" - fogalmaz a közlemény.

A tulajdonjog megváltozása nem érinti a Natura2000 hálózatba tartozás tényét és a vonatkozó kezelési előírásokat, ugyanúgy kell gazdálkodni ezeken a földeken a magántulajdonba kerülést követően is.

Sallai R. Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: pártja már a nemzeti földalapkezelő honlapjára eddig kirakott helyrajzi számok között is talált több európai uniós védettséggel - a hazai jogrendben is szereplő -, úgynevezett Natura2000-es védelemmel jelölt területet.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×