INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ezért érkezik Magyarországra az IMF küldöttsége

Infostart / InfoRádió
Szerdán érkezik Magyarországra az IMF küldöttsége, és alapvetően a 2008-as megállapodás teljesülését vizsgálják, hivatalosan nem számolnak hiteltárgyalásokkal.

Két év, 2 hónap és két miniszter - ez a mérleg eddig, de hitelmegállapodás nincs, sőt most már az is hír, ha tárgyalnak róla. 2011. november 17-én, azaz több mint 2 éve jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy új típusú együttműködésről kívánnak tárgyalni a nemzetközi pénzügyi szervezettel, amely együttműködés, megállapodás egyfajta védőhálót biztosíthat majd a nemzetközi pénzpiaci turbulenciáknak fokozottabban kitett magyar gazdaságnak.

Míg eleinte gyors megállapodással kecsegtettek a politikai megnyilvánulások, addig az idő múltával már az ellentétek felerősödése volt hangsúlyosabb. Időközben az is kiderült, hogy az IMF kevésbé nehéz ellenfél, sokkal makacsabb bizonyos kérdésekben az Európai Unió, és itt a tét is nagyobb. A magyar kormánynak többszörösen kellett bebizonyítania, hogy képes 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt 2012-ben és 13-ban is, ami a túlzott deficiteljárás alól való kikerülés és a következő uniós költségvetés, ezzel együtt a kiosztható uniós támogatások összegét illetően sem mindegy.

Diplomáciai források szerint a magyar kormány azért sincs túl jó helyzetben, mert az unortodox gazdaságpolitikai lépések, illetve a külföldi vállalatokat érintő adóemelések nem keltettek rokonszenvet az uniós tagállamok vezetőinek sorában, köztük leginkább Németországban. Az IMF sem azért jön most januárban, hogy a hitelmegállapodásról tárgyaljon, arról legfeljebb említést tesznek.

A tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszter hétvégi nyilatkozata szerint az IMF várhatóan nyitottabb lesz a nemzeti kormányok véleményére, azután - mondta Varga Mihály, hogy szakértői beismerték egyes, az eurózónának javasolt intézkedések nem voltak elég hatékonyak. Hivatalos információk szerint a Nemzetközi Valutaalap és a kormány képviselői a mostani megbeszéléseken áttekintik majd a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal mindkét fél bemutatja, hogyan értékeli a magyar reálgazdaság teljesítményét, a költségvetési folyamatokat.

Az IMF Magyarország éves országjelentését készíti elő, és a 2008-as hitelprogramok teljesülését ellenőrzi. A delegáció január 16-28. között tartózkodik Magyarországon.


A címlapról ajánljuk