INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rácz Margit: Még bizonytalan a világgazdaság alakulása

Infostart / InfoRádió
Az idei évben továbbra is bizonytalan a világgazdaság alakulása - mondta az InfoRádiónak Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója. Hozzátette: reméli, hogy az új jegybankelnök is az infláció ellen fog dolgozni.

Nehéz megítélni, hogy idén megindul-e a világgazdaság növekedése - fogalmazott megkeresésünkre a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója. Rácz Margit emlékeztetett: Mario Draghi a napokban tett kijelentésének, vagyis annak, hogy 2013 második felében az eurózónában elindulhat egy lassú GDP-növekedés, óriási hatása volt az euróra és a nemzetközi pénzpiacok figyelme is rögtön erre irányult. Ha ez így lesz, akkor 2014-re már lehet valami jót mondani, de 2013 még egy nagyon bizonytalan - tette hozzá.

A közgazdász szerint Franciaországgal lesznek komoly problémák, de azt nem gondolja, hogy Spanyolország sorsára jut. Más a gazdaság versenyképessége, más a világba való beágyazottsága, tehát vannak rizikófaktorok Franciaországban, de a helyzetben vannak lehetőségek is, és fejlettebb ország, mint Spanyolország - fejtette ki.

Annak kapcsán, hogy idén lejár Simor András jegybankelnök mandátuma, Rácz Margit az infláció visszaszorításának fontosságát hangsúlyozta. Ha a jegybank feladatait a politika végiggondolja, akkor Simor András utódja abban a palástban, amit fölvesz, meg fogja érteni azt, hogy nem a forint leértékelése az az út, amelyen keresztül a magyar gazdaság elindítható a fenntartható növekedés útján - emelte ki.

Rácz Margit kitért arra is, hogy a hisztérikus piacok miatt a vezető politikusoknak vissza kellene fogniuk a gazdaságot érintő nyilatkozataikat.


A címlapról ajánljuk