eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ezért tűnnek el az édességreklámok

A gyermekeknek szóló élelmiszerreklámok önkéntes korlátozását vállalta nyolc jelentős magyarországi vállalat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének jelenlétében, szerdán a fővárosban.

A cégek a dokumentum ünnepélyes aláírásával azt rögzítették, hogy a kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabott termékeik kivételével nem hirdetik áruikat olyan médiaközönségnek, amely legalább 35 százalékban tizenkét évesnél fiatalabb gyermekekből áll, vagyis például az édességreklámok nemcsak a gyermek-, hanem a családi filmek elől is eltűnnek.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke fontosnak nevezte, hogy a tudatos médiahasználat a fiatalok egészséges gondolkodásának és mindennapi kultúrájának részévé váljon. Az elnök rámutatott arra is, hogy az ezért vállalt felelősségen az aláírók partnerként osztoznak.

A hatóság számos olyan kezdeményezést támogat és indít maga is, amely a gyermekek és a fiatalok tudatos médiahasználatát szolgálja - fűzte hozzá az NMHH elnöke. Példaként említette a Bűvösvölgy nevű médiaértés-oktató központot, amely már jövőre nyitva áll a diákok előtt, hogy interaktív programokkal tanítsa meg őket a többi közt arra: hogyan viszonyuljanak a reklámokhoz, valamint a hatóság által üzemeltetett Internet Hotline oldalt, amely elsősorban a gyermekek védelmét szolgálja.

A megállapodást a Coca-Cola, a Danone, a Ferrero, az Intersnack, a Kraft Foods, a Mars, a Nestlé és az Unilever képviselői írták alá. A cégek vállalják azt is, hogy az internetes hirdetéseikben, valamint saját honlapjaikon is korlátot szabnak hirdetéseiknek, emellett nem folytatnak termékekkel kapcsolatos kommunikációt az általános iskolákban, kivéve, ha ezt az iskola vezetése kéri.

Pócsik Ilona, a MediaSmart Hungary Oktatási Kht. elnöke is üdvözölte, hogy a vállalatok a magyarországi jogszabályokon túlmenő kötelezettségeket vállalnak a gyermekek egészsége érdekében. A MediaSmart tevékenységét ismertetve elmondta: oktatóanyagok készítésével járulnak hozzá a gyermekek médiaértéséhez.

Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára emlékeztetett arra, hogy a vállalás az Európai Bizottság 2005-ben indult kezdeményezése nyomán született, amely arra bátorította a vállalatokat, hogy tegyenek az egészséges életmód előmozdításáért. Emlékeztetett arra is, hogy szervezete 2009-ben kódexet fogadott el, amely kitért a gyermekeket célzó élelmiszerreklámokra is.

Az EU-vállalást a többi között Portugália, Lengyelország vagy Belgium vállalatai már adaptálták, és létrehozták saját helyi platformjaikat.

Az Önszabályozó Reklámtestület mellett a vállalás magyarországi aláírását a Magyar Márkaszövetség kezdeményezte, amelynek főtitkára, Fekete Zoltán az élelmiszeriparban tapasztalható önszabályozás erősödését hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×