eur:
385.51
usd:
355.06
bux:
67919.89
2024. május 21. kedd Konstantin

Ezek a legjobb német városok

Németországban a legkedvezőbb életkörülmények Münchenben vannak, míg a leginkább dinamikusan fejlődő város Magdeburg. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet 50 német város adottságainak tanulmányozásából a szociális piackutatásra szakosodott tudományos intézet a Wirtschaftswoche cimü kereskedelmi hetilappal együtt készített. A jelentés részleteit németországi tudósítónk, Vincze András foglalja össze.

A tervezett repülőtér megnyitásának bizonytalan időre történő elhalasztása után még ez is: Berlin a felmérés 47. hetedik helyére került. Az életszínvonal, a lakosság anyagi
helyzete, a kikapcsolódási lehetőségek és az élhetőséggel kapcsolatos egyéb tényezők figyelembe vételével készített tudományos felmérésben ugyanis a bajor főváros vitte el a pálmát.

München minden szempontból megfelelt a magas követelményeknek. A tanulmány elkészítői külön kiemelték, hogy a bajor főváros, és persze környéke, mennyire fejlődött az informatika
terén is. "Jól emlékszem magam is egy jó évtizeddel ezelőtt tartott sajtóértekezletre, amelyen az akkori bajor tartományi kormányfő, Edmund Stoiber bejelentette, München térségéből
európai szilikon-völgyet csinálnak" - írja tudósítónk. Habár München még nem tud komolyan versenyezni Kalifornia informatikai fellegvárával, ez nem annyira a helyi adottságokkal függ össze, hanem azzal, hogy a harmadik világ kiválóan felkészült informatikusai folyékonyan beszélnek angolul, tehát az Egyesült Államok könnyebb beilleszkedési lehetőségekkel kecsegteti őket.

Az 50 német város összehasonlításából született tanulmány vezető helyen említi Stuttgartot, az észak-németországi Münstert, valamint Düsseldorfot is. A leginkább dinamikusan fejlődő város Szász-Anhalt tartomány fővárosa, az Elba parti Magdeburg.

Berlin a sereghajtók között végzett, mert a helyi kormányzat megpróbál ugyan fellendülést varázsolni a 3 és fél milliós metropolisba, de a munkanélküliség és az egykori NDK területén fekvő kerületek felzárkóztatása még mindig béklyóként hat a fejlesztési erőfeszítésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta. A döntés mögötti megfontolásokról és a kilátásokról Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt. A jegybank kommunikációja nem sokat változott április óta, továbbra is a nagy óvatosságot hangsúlyozza, amivel próbálja elvenni a viszonylag lendületes kamatvágások élét. Virág Barnabás a második félévre vonatkozóan igen óvatosan fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy "nincs hová sietnünk", vagyis a második félév várhatóan jóval kisebb lazító lépéseket hoz majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×