INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Obama: Európában többet kell tenni a növekedésért

InfoRádió / MTI
"Kialakulóban van egy konszenzus", ez alapján Európában többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért - jelentette ki szombaton Camp Davidben Barack Obama amerikai elnök a G8-országok csúcstalálkozójának befejeztével.

"A növekedésnek és a munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb céloknak lenniük", egy gyarapodó európai gazdaság mindenkinek, így az Egyesült Államoknak is a legjobb érdekeit szolgálja - hangsúlyozta.

"Sok még a tennivaló" - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy meggyőződése szerint "ki lehet jönni a válságból".

Obama rámutatott, hogy tárgyalópartnereivel áttekintették, miként lehetne serkenteni a növekedést most, amikor még mindig szükség van a pénzügyi stabilizációra.

"Tudjuk, hogy ez lehetséges, részben a saját, itteni tapasztalataink alapján" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy "az európai helyzet, természetesen bonyolultabb" és veszélyezteti a máshol elért növekedést, de, "a vita az utóbbi időben olyan irányt vett, hogy az magabiztossá tesz bennünket".

"Kialakulóban van egy konszenzus, miszerint többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért, és ez összefügg a pénzügyi és a strukturális reformokkal. Ma itt megállapodtunk abban, hogy lépéseket teszünk a bizalomerősítés, valamint a növekedés és kereslet előmozdítása érdekében, de közben minden országban pénzügyileg rendbe tesszük az államháztartást. Egyetértünk abban, hogy az euróövezetnek erősnek és összetartónak kell lennie. Megerősítettük: érdekeltek vagyunk abban, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, miközben eleget tesz kötelezettségeinek" - mondta sajtótájékoztatóján a Camp David-i csúcs házigazdája.

Obama szerint az európai vezetők "érzik, hogy nagy a tét".

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a világ hét iparilag legfejlettebb országát (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán) és Oroszországot tömörítő G8-csoport vezetőinek több nemzetközi kérdésben, így Irán, Szíria és Észak-Korea ügyében sikerült közelíteniük az álláspontjukat.

Megfigyelők szerint a Camp David-i csúcson a G8-találkozók új európai részvevőinek - Francois Hollande új francia elnöknek és Mario Monti olasz miniszterelnöknek - volt köszönhető, hogy a hangsúly a megszorítások helyett a növekedésre tevődött át. A gazdasági szigor fő szorgalmazójának, Angela Merkel német kancellárnak a kérdésben az előző francia államfőt, Nicholas Sarkozyt sikerült maga mellé állítania.

Obama a csúcs lezárása után kétoldalú megbeszélést kezdett Merkellel, majd még az este Chicagóba utazik, ahol a NATO-országok csúcsértekezletének házigazdája lesz.

A címlapról ajánljuk