eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Londoni elemzők: csúsznak vissza a legnagyobb európai gazdaságok

Az Egyesült Államok belátható ideig a világ legnagyobb gazdasága marad, ám a vezető európai gazdasági hatalmakat az évtized végéig megelőzik a legnagyobb felzárkózó országok - jósolták hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett éves világgazdasági rangsorában kimutatja, hogy Brazília az idén már megelőzte Nagy-Britanniát a hazai össztermék (GDP) értéke alapján, és így a világ hatodik legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország és Franciaország után. A CEBR tavalyi listáján még a brit gazdaság volt a hatodik legnagyobb, és Brazíliáé volt a hetedik hely.

A ház londoni szakértőinek számításai szerint azonban Brazília nominális GDP-értéke a tavalyi 2090 milliárd dollárról az idén 2518 milliárd dollárra emelkedik, miközben a brit gazdaság által megtermelt bruttó új érték a 2010-ben mért 2250 milliárd dollár után 2011 egészében 2481 milliárd dollár lesz.

Douglas McWilliams, a CEBR vezérigazgatója az előrejelzéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy Brazília "nagyon hosszú ideje veri az európai országokat labdarúgásban, az viszont új jelenség, hogy gazdasági értelemben is vereséget mér rájuk".

A CEBR hétfői prognózisa szerint az évtized végére a többi BRIC-állam is felzárkózik a globális élmezőnyhöz. A BRIC-országcsoport bevett megjelölését a világ négy legnagyobb felzárkózó gazdaságára, Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára használják, neveik angol rövidítésével.

A londoni gazdaságelemző ház hétfői előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2020-ban változatlanul az Egyesült Államok lesz a világ legnagyobb gazdasága, amelynek éves GDP-értéke a 2011-re várt 15 ezer milliárd dollárról 2020-ig 21 ezer milliárd dollár fölé emelkedik.

A CEBR szerint 2020-ban is Kína lesz a második legnagyobb globális gazdasági hatalom, ám a kínai GDP-érték sokkal rohamosabban emelkedik: az idei 6988 milliárd dollár után abban az évben várhatóan megközelíti a 18 ezer milliárd dollárt.

Ha beválik a patinás londoni elemzőház hétfői prognózisa, akkor Oroszország 2020-ban feljön Japán mögé a negyedik helyre, miután éves nominális GDP-értéke a 9. helyhez elegendő idei 1885 milliárd dollárról 4584 milliárd dollárra emelkedik.

India az idei 10. hely után 2020-ban már a világ ötödik legnagyobb gazdasága lesz, Brazília pedig megtartja hatodik helyezését a CEBR előrejelzése szerint.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb európai gazdaságok tovább csúsznak lefelé a globális gazdasági ranglistán.

A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy 2020-ban Németország a tavalyi helyezéséhez képest három hellyel lejjebb kerülve már csak a világ hetedik legnagyobb gazdasága lesz, Nagy-Britannia - 2010-hez mérve összesen négy hellyel visszaesve - a nyolcadik helyen áll majd, Franciaország két helyet veszítve a 9., Olaszország ugyancsak két helyezéssel lejjebb csúszva a 10. helyre kerül, oda, ahol Oroszország volt 2010-ben.

A cég 30-as világgazdasági ranglistáján az egyetlen közép-európai EU-tagállamként Lengyelország szerepel, amely a CEBR prognózisa szerint a tavalyi 20. hely után az idén a 22-ikre kerül, és ezt 2020-ig meg is őrzi. A lengyel nominális GDP-érték a ház becslése szerint az idei évre várt 532 milliárd dollár után 2020-ban 858 milliárd dollár lesz.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×