eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Matolcsy: Fel kell építeni egy új növekedési tervet

A közgazdászokkal folytatott tárgyalásokat követően Matolcsy György elmondta, a szakértők arra kérték őket, hogy működjenek együtt a Nemzetközi Valutaalappal és a Bankszövetséggel, ebben pedig sikerült is megállapodni. A nemzetgazdasági miniszter új növekedési terv kialakítását, a pénzügyi védőhálót, valamint a Bankszövetséggel való együttműködést nevezte meg három célként.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délután újra találkozott a 11 közgazdásszal, akikkel legutóbb szeptemberben egyeztetett a gazdasági kilátásokról.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, az új növekedési terv keretében meg kell vizsgálni, milyen belföldi vagy külföldi pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba, és ezzel nagyobb növekedést produkálni. A miniszter a pénzügyi védőháló érdekében a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Unióval való szoros együttműködést hangsúlyozta, és fontosnak nevezte a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést is a végtörlesztések érdekében.

A tárcavezető kiemelte: amit látunk Olaszországban és Spanyolországban, az drámai, a nemzetgazdasági miniszter személy szerint bízik abban, hogy az EKB beavatkozik. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy mélyülő eurózóna válságot tapasztalunk, még közel sincs a vége, újabb országok kerülhetnek bele a folyamatba.

Matolcsy György szavai szerint Magyarország ellen spekuláció folyik meghatározó pénzügyi területeken (állampapírpiac, forint), ami sajnálatos, a fundamentumok ugyanis erősek, a kormány már bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából a legjobb országok közé tartozunk, és fogunk tartozni.

A közgazdászok azt tanácsolták a kormánynak, hogy minden eszközzel erősítsék meg a növekedést. Magyarország szempontjából a leginkább meghatározó gazdaságban, Németországban a legfrissebb becslések szerint 0,5-1 százalékos lehet a GDP-növekedés, Matolcsy elmondása szerint mi is hasonló tempóban nőhetünk, bár konkrét növekedési számokat nem kívánnak megfogalmazni.

A sajtótájékoztatót követő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, az ország Moody's általi leminősítését a fundamentumok nem indokolják. Matolcsy György az IMF-fel való tárgyalásokról azt közölte: a magyar kormány természetesen szeretett volna egy rugalmas hitelkeret-megállapodást elérni, "ezt azonban úgy tűnik, nem tudjuk megcélozni". Kiemelte: az elővigyázatossági és a készenléti megállapodás közül a magyar kormány a rugalmasabbat szeretné elérni az idén decemberben kezdődő tárgyalásokon.

Hangsúlyozta: a kormány nem szeretne az IMF, az Európai Unió vagy az Európai Központi Bank finanszírozási keretéhez visszatérni. "Nem lehívni szeretnénk egy későbbi hitelkeretet, hanem egy pénzügy védőhálóként a pénzpiacok számára bemutatni" - jelezte a nemzetgazdasági miniszter, hozzáfűzve, hogy Magyarország sikeresen finanszírozza magát a pénzpiacokról, ez nem változhat a következő hónapokban, években sem.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tizenegy közgazdásszal folytatott konzultációt pénteken délután.

A meghívottak között volt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Csaba László egyetemi tanár, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője, Barcza György, a K and H vezető elemzője, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete, Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke és Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×