eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az eurókötvény nem megoldás az adósságproblémákra

Németország és Portugália egyaránt elutasította a közös euróövezeti kötvény bevezetését.

Angela Merkel német kancellár és Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök a csütörtökön Berlinben folytatott tárgyalásokon egyetértett abban, hogy az eurókötvény esetleges bevezetése nem a megfelelő válasz az adósságválságra.

A kötvény bevezetésének egyik legfőbb támogatója korábban Nicolas Sarkozy francia államfő volt, a közelmúltban azonban - nem utolsósorban a német kancellárnak engedve - elállt ettől. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a kötvény szükség esetén később bevezetésre kerül.

Merkelhez hasonlóan Coelho is úgy vélte, hogy az eurókötvény nem megoldás az adósságproblémákra. A portugál miniszterelnök annak a nézetének adott hangot, hogy elengedhetetlen a politikai unió elmélyítése, ugyanakkor egyetértett azzal a német és francia javaslattal, amely szerint az eddiginél erősebb gazdaságpolitikai koordinációra, valamint kötelező jellegű adósságfékekre van szükség. Ennek kapcsán utalt a nemzeti alkotmányok ilyen irányú módosításának lehetőségére.

Portugália Görögország és Írország mellett a harmadik olyan ország, amely az európai partnerek, valamint a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatására szorul. A portugál segélycsomag csaknem 80 milliárd eurót tesz ki. Ennek fejében Lisszabonnak csökkenteni kell költségvetési deficitjét, átfogó szerkezeti reformokat kell végrehajtania, és mielőbb meg kell valósítania privatizálási programját.

A portugál kormányfő Berlinben hangsúlyozta, hogy kormánya felgyorsítja a szanálási program végrehajtását.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×