eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A kelet-európai devizahitelesek is súlyosbítják az euróválságot"

Az euróövezeti adósságválság súlyosbodhat azáltal, hogy a kelet-európai devizahiteleseknek egyre nagyobb gondot jelent a nyugat-európai bankoknál levő svájci frank hitelek visszafizetése - véli a svájci UBS bank vagyonkezelő részlegének elemzője, akit a Bloomberg hírügynökség idézett.

Az elemzés szerint az UniCredit, a Raiffeisen, az Erste, valamint az MKB anyabankja, a Bayerische Landesbank összesen 80 milliárdnyi - magyar, lengyel és horvát háztartásoknál kint levő - svájci frank hitelt tudhat magáénak.

Az utóbbi három hónapban a svájci frank a forinthoz képest mintegy 9,5 százalékkal, a zlotyhoz viszonyítva 14 százalékkal, míg a kunával összevetve 9 százalékkal erősödött.

A jelzálog és fogyasztási hitelek nyomán a magyar, lengyel és horvát hitelesekre nehezedő fokozott stressz "sokkhullámokat" küldhet szét az egész euróövezetben - állítja Kilian Reber felzárkózópiaci elemző, aki kedden adott telefoninterjút a Bloombergnek.

Az elemző 20-30 százalékra teszi annak esélyét, hogy ez a helyzet "csődöket okozhat Kelet-Európában", és súlyosbítja az euróövezeti adósságválságot azáltal, hogy esetleg nyugat-európai bankokat újabb mentőcsomag felvételére kényszerít.

Az UBS vagyonkezelő részlegének számításai szerint a magyar háztartások adósságállományának több mint 60 százaléka svájci frank alapú, és ez a magyar GDP 16 százalékának felel meg. Horvátországban és Lengyelországban ez az arány a GDP-k mintegy 10-10 százaléka.

Az UBS adatai szerint Magyarországon több mint 10 százalék a nem teljesítő svájci frank hitelek aránya, ugyanez Horvátországban 6, Lengyelországban 1,5 százalék.

Ugyanakkor az UBS jóslata szerint alapesetben a nyugat-európai bankokra gyakorolt negatív hatás korlátozott lesz, mivel a svájci gazdaság lassul, és a svájci központi bank is a frank gyengítésén dolgozik. Az UBS úgy várja, hogy a következő egy évben a frank a forinttal szemben 210 körüli árfolyamra gyengül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×