eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyorsult az építőipar visszaesése júniusban

Júniusban az építőipari termelés volumene a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 13,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest, szezonálisan kiigazítva a termelés a májusi emelkedés után az előző havinál 5,6 százalékkal volt alacsonyabb volt, amivel az áprilisi teljesítmény alá hanyatlott.

Az idén májusban még lassult az építőipari termelés visszaesése éves összehasonlításban az áprilisi 14,4 százalékról 5,2 százalékra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint az év első hat hónapjában az építőipari termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2010 első felében.

Az idén júniusban az építőipari termelés értéke 154,9 milliárd forint volt, míg az első hat hónapban 689,3 milliárd forintot ért el.

Legutóbb 2009 júniusában növekedett éves összevetésben az építőipar 15,1 százalékkal. A fix bázisú volumenindex tanúsága szerint az építőipar összteljesítménye szezonálisan kiigazítva 2007 januárja óta, kiigazítatlanul 2009 decembere óta nem érte el a 2005-ös év átlagát, júniusban több mint egyharmaddal maradt el attól mindkét számítás szerint.

Tavaly júniusban az építőipari termelés 17,6 százalékos visszaesést mutatott az egy évvel korábbihoz képest, és 1,8 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A KSH adatai szerint az idén júniusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése jelentősen - tavaly január óta nem látott mértékben - 17,2, az egyéb építményeké 10,5 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól. A szezonálisan kiigazított indexek alapján júniusban az épületek építésének volumene 7,6, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal volt kisebb a májusinál.

Az első félévben az épületek építésének teljesítménye 8,2, az egyéb építményeké 11,3 százalékkal csökkent 2010 első féléhez képest.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza -, több mint egyötödével, 21,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázishoz viszonyítva. A speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják -, 15,8 százalékkal maradt el a 2010. júniusitól.

A KSH adatai szerint a júniusban kötött új szerződések volumene 6,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel azelőttinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 1,5 százalékkal volt magasabb a 2010. júniusihoz mérten.

Az év első hat hónapjában az építőipari vállalkozások 28,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 36,2 százalékkal csökkent a 2010. júniusihoz viszonyítva, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 41 százalékkal, az egyéb építményeké 32,3 százalékkal volt kisebb.

Az építőipar termelői árai 2011 második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 1,6, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban átlagos, 2,2 százalékos növekedés mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2 és 3,8 százalék között szóródott.

A KSH adatai szerint a második negyedévben az építőipar árai 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévinél.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×