eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már hétezren csatlakoztak a Mol kampányához

Eddig több mint hétezer háztartás csatlakozott a Mol Nyrt. használt sütőolaj-gyűjtő kampányához, ősztől a meglévő 100 töltőállomás mellett újabb 50 benzinkúton lehet majd leadni az olajat.

A Mol május végén indította kampányát, s két hónap alatt 9,3 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a benzinkutaknál elhelyezett hordókban, a háztartásoknak pedig mintegy hétezer gyűjtőflakont adott át.

Az akcióról Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója Komáromban, pénteken sajtóbeszélgetésen elmondta, már az első napokban jelentős volt az érdeklődés a kutakon, ami a mai napig fennmaradt.

Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, sokan öt alkalommal is, ami nem egészséges.

A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet. Egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez.

Rácz László, a Mol megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója elmondta, a kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze, majd tisztíja meg a sütőolajt, amit a részben a Mol tulajdonában lévő a Rossi Biofuel komáromi üzemébe szállít. Itt a használt olajból biodízelt állítanak elő, amit biokomponensként kevernek a Mol finomítóiban a gázolajba.

A Mol által forgalmazott benzinben és a gázolajban 5 százalék a megújuló részarány, azaz a bioüzemanyag rész, ami 2020-ra 10 százalék lesz Magyarországon.

A Mol és a Rossi Beteiligungs GmbH. 2006-ban döntött a komáromi biodízel komponens üzem építéséről annak érdekében, hogy a Magyarországon gyártott gázolaj megfeleljen az unió megújuló energia direktívájának. Az évi 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzemet 2007 márciusában kezdték építeni és 2007 decemberében adták át. A 46 főt foglalkoztató üzem létrehozása 35 millió euróba került.  Kapacitásával a cég Kelet- és Közép-Európa legjelentősebb biodízel gyártó üzemei közé tartozik.

Az idén a Rossi Beteiligungs GmbH. értékesítette tulajdonrészét a szlovák Envien a.s. részére, így jelenleg a Mol 25 százalékos, míg az Envien 75 százalékos részesedéssel rendelkezik a Rossi Biofuel Zrt.-ben.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×