eur:
388.83
usd:
361.83
bux:
68611.62
2024. május 8. szerda Mihály

Miért érdemes nőre bíznunk a befektetéseinket?

A világ vagyonának egyre nagyobb része van nők kezében, 2009-ben már az összvagyon 27 százaléka. Emiatt a vagyonkezelőknek egyre inkább érdemes külön is foglalkozni a nőkkel, ők ugyanis a befektetésekkel és a befektetői tanácsadókkal kapcsolatban más igényekkel, mentalitással rendelkeznek. Miközben azonban a nők, mint befektetők, egyre fontosabbá válnak növekvő számuk miatt, a vagyonkezelési szakmában egyelőre nem tudják nagyobb arányban képviseltetni magukat, noha teljesítményük nem marad el a férfiakétól.

A férfiak és nők között - akárcsak az élet más területein - a befektetések szempontjából is fontos különbségek vannak. A nők átlagosan öt évvel többet élnek a férfiaknál, ráadásul azt túlnyomó részben egyedül, ami szükségessé teszi, hogy képben legyenek a háztartásvezetés pénzügyi oldalával is - mondta William Suplee, a Structured Asset Management munkatársa a CFA magazinnak.

Az európai és amerikai nők emiatt magasabb egészségügyi kiadásokra számíthatnak, körükben gyakoribb a nyugdíj hiánya, (miközben összességében is kevesebb nyugdíjjal gazdálkodhatnak). A nők befektetési tapasztalata és ismerete viszont elmarad a férfiakétól - derült ki a Goetheborgi egyetem tanára, Rita Martenson kutatásából.

A világ ugyanakkor változik. Míg korábban a vagyon kezelése egyértelműen férfi feladat volt, 2009-ben a világ vagyonának 27 százaléka már nőkhöz kötődött, ez az arány pedig egyre magasabb, különösen a dollármilliomosok körében - olvasható a Boston Consulting tanulmányában.

Észak-Amerikában az emberek vagyonának 33 százaléka tartozik nőkhöz, míg Nyugat-Európában csak 26 százaléka. Az egyre nagyobb vagyonnal rendelkező nők ugyanakkor befektetési döntéseiket még mindig nehezebben hozzák meg, mint a férfiak, ami például azzal magyarázható, hogy később kezdenek el befektetésekkel foglalkozni. Ennek ellenére döntéseik nem feltétlenül vezetnek rosszabb eredményre.

Miben mások a nők, mint befektetők?


A nők a közvélekedés szerint sokkal kevésbé tolerálják a befektetési kockázatokat, mint a férfiak, és ez többnyire igaz is. Ahogy azonban a nők egyre többet tanulnak a befektetésekről, egyre erősödik a kockázatvállalási hajlandóságuk is.

A férfiak ezzel szemben alapvetően bátrabban fektetnek kockázatos eszközökbe, de a képzettségük javulásával náluk a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése figyelhető meg.

A nők és a férfiak alapvetően máshogy viszonyulnak a befektetésekhez, legalábbis erre jutott a SHE elnöke, Susan Hirshman. Szerinte a nők sokkal jobban el tudják viselni a pillanatnyi veszteségeket, ha hosszú távú céljaik továbbra is elérhetőek maradnak, miközben a férfiak sokkal inkább úgy tekintenek a portfóliójuk értékére, mint egy pontszámra, aminek fontos a pillanatnyi értéke.

A nemek eltérő hozzáállása a pénzügyi tanácsadók számára is igen fontos lehet. A BCG felmérése szerint (mely során 500 vagyonosabb nőt kérdeztek meg), a megkérdezettek közel harmada nem elégedett a jelenlegi tanácsadójával. A BCG ezért azt javasolja a pénzügyi tanácsadó cégeknek, hogy a nők igénye szerint külön szolgáltatásokkal álljanak elő, hiszen, aki az egyre növekvő számú női ügyfeleit nem kezeli külön szegmensként, az lemaradhat a versenyben.

A megkülönböztetett tanácsadást indokolja, hogy a nők nagyobb hangsúlyt fektetnek a kockázat-hozam közötti átváltási arányra, egyenesebb, direktebb, tisztább tanácsokat szeretik, a tanácsadótól empatikusabb hozzáállást várnak el, és nagyobb igényt mutatnak a képzések iránt - foglalja össze a tanulmány megállapításait a CFA magazin. A női ügyfeleknek tehát a hozamok mellett kiemelten fontos a tanácsadó megbízhatósága, és a jó kapcsolat is, ám az, hogy a tanácsadó is nő legyen, már nem elvárás a tanulmány szerint.

Nehéz beférkőzni a vagyonkezelésbe


A befektetési alap szektor portfólió menedzsereinek nagyjából 10 százaléka nő a National Council for Reseach on Women szerint, ami alig jelent növekedést az utóbbi évtizedben. A nők helyzetét nehezíti a vagyonkezelői világban, hogy az általuk kezelt alapok kevésbé képesek tőkét vonzani, mint a férfiaké, ami csupán a sztereotípiáknak tudható be.

Ezt bizonyítja, hogy a kockázati tőke társaságok például tőkekihelyezésüknek alig a négy százalékát adják nők vezette üzleteknek, miközben a cégek harmadát nők irányítják. Emellett nehéz a női menedzsereknek beférkőzniük a kialakult üzleti körökbe, különösen a hedge fund szektorban - olvasható a tanulmányban.

Az alternatív befektetési alapoknak számító hedge fundok körében igen alul reprezentált a női nem, hiszen a Finalternatives szerint a hedge fundok által kezelt (megközelítőleg 2000 milliárd dolláros vagyon) alig három százalékát kezelik nők. Pedig a mérsékeltebb kockázatvállalásnak (vagy jobb kockázatkezelésnek) köszönhetően 2000 januárja és 2009 májusa között a női portfólió menedzserek átlagos évi hozama jelentősen meghaladta férfiakét (kilenc százalék, szemben az 5,8 százalékkal), különösen a válság alatt.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×