eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A többgyermekes családok reálkeresete nőtt leginkább

A családi adókedvezmények és a 16 százalékos személyi jövedelemadó együttes hatására 2011 első negyedévében nemzetgazdasági átlagban a nettó kereset 5,6 százalékkal, a reálkereset 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán a honlapján. A keresetek első negyedévi alakulásáról kiadott KSH-jelentés a családi kedvezmények nélkül számított nettó keresetek 3,5 százalékos emelkedését jelezte, eszerint a gyermekek után járó adókedvezmény 2,1 százalékponttal javítja a negyedéves növekedést, miközben a bruttó átlagkeresetek csak 1,5 százalékkal nőttek. Az első negyedévben 4,2 százalékos volt az infláció az előző év azonos időszakához mérve. Az emelkedés mértéke a többgyermekes családokban a legnagyobb.

A három vagy annál több gyermekesek nettó keresete 17 százalékkal, reálkeresete 12,3 százalékkal nőtt az első negyedévben.

A gyermektelen családok esetében viszont a nettó kereset csak 2,9 százalékkal nőtt, a reálkereset 1,2 százalékkal csökkent.

Az egy gyereket nevelőknél a nettó átlagkereset öt százalékkal, a reálkereset 0,8 százalékkal emelkedett, a két gyerekes családoknál a nettó átlagkereset 9,8 százalékos, a reálkereset 5,4 százalékos bővülést mutat az előző év első negyedévéhez képest.

A KSH közölte, hogy a személyi jövedelemadó-rendszer 2011. évi változása - az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó és a családi kedvezmények bevezetése - miatt új számítási módszert dolgozott ki az alkalmazásban állók nettó, illetve reálkeresetének megállapítására. A módszertani fejlesztés lehetővé teszi a nettó és a reálkeresetek alakulásának gyermekszám szerinti becslését.

Az adatokat a jövőben negyedévente publikálja a statisztikai hivatal

Január-márciusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 210 ezer forint volt. A költségvetési szervezetekben dolgozóké 198,9 ezer, a vállalkozói szférában pedig 215,5 ezer forint.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×