INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Alulteljesített és jelentősen csökkent a BUX

InfoRádió / MTI
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 628,34 pontos, 2,58 százalékos csökkenéssel, 23.747,19 ponton zárt

A részvénypiac forgalma 20,5 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: már a délelőtti kereskedésben "hangulati fordulat" volt az európai börzéken annak kapcsán, hogy a legsúlyosabbra emelték a fukusimai reaktorbaleset minősítését. A hír az ázsiai indexeket negatív tartományba húzta, és ez kihatott az európai piacokra is - fűzte hozzá.

A piaci pesszimizmust később kissé tovább mélyítették a márciusi európai inflációs adatok, ahol számos negatív meglepetés született - mondta Gerőcs Tamás. Példaként említette a magyar és a német inflációt, mindkettő a vártnál magasabb lett az év harmadik hónapjában.

Magyarországon a fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A citybeli befektetési és pénzügyi elemző házak átlagosan 4,2 százalékos inflációt vártak márciusra. Németországban az energia drágulása miatt márciusban is tartotta két és féléves csúcsát az infláció. Gerőcs Tamás szerint a friss inflációs adatok a monetáris szigorítás folytatását vetítik előre Európa-szerte, és a részvény- és árupiaci befektetők elkezdik "beárazni" a további kamatemeléseket.

A budapesti börze alulteljesítő volt Európában, a kontinens indexei jellemzően 1,5 százalék körüli mínuszban zártak - fűzte hozzá. A budapesti börze rosszabb teljesítményének oka, hogy a múlt héten nagyon jól teljesített a BUX, és most a negatív nemzetközi hangulathoz ennek a nagy emelkedésnek a korrekciója is hozzáadódott.

Érdemes figyelni a gyógyszerpapírok árfolyamának alakulását - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy amíg nincsenek konkrétumok a gyógyszerkassza átalakításáról, addig ezen a területen kivárás jellemezheti a befektetőket.

A befektetők is tudatában vannak a globális kockázatoknak, a közel-keleti zavargások után a japán földrengés okoz bizonytalanságot - mondta Varga Zoltán. Hozzátette: a magyar tőzsdeindex nagyobbat esett európai társainál, amely szerinte is a múlt heti, túlzottnak mondható emelkedésnek tudható be. Amennyiben az amerikai vállalati gyorsjelentések nem "vidítják fel" a befektetőket, a következő napokban is folytatódhat a negatív korrekció - vélekedett.

A Mol 800 forinttal, 3,15 százalékkal 24.600 forintra csökkent, 3,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 176 forinttal, 2,78 százalékkal 6.160 forintra esett, forgalmuk 13,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 1,97 százalékkal 596 forintra gyengült, forgalma 1,4 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1.130 forinttal, 2,96 százalékkal 37.000 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 123,8 millió forintos forgalom mellett 240 forinttal, 1,29 százalékkal 18.840 forintra erősödött.

A BUMIX 1.908,39 ponton zárt kedden, ez 0,78 pontos, 0,04 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

A címlapról ajánljuk