eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Kormánydöntés a gazdálkodók további anyagi támogatásáról

A gazdálkodók további anyagi támogatásáról döntött a kormány szerdai ülésén - közölte Nagy Anna kormányszóvivő a kormányülés után.

A részletekről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta, a kabinet szerdai ülésén tárgyalt az agrár forgóeszköz hitelprogram elindításáról, ezt várhatóan a banki termékek április végi elkészülte után vehetik igénybe a gazdálkodók. A 15 milliárd forintos agrár forgóeszköz hitelprogram pénzügyi forrásait a gazdálkodók elsősorban takarmányvásárlásra fordíthatják.

Emellett a kormány döntött szerdai ülésén arról is, hogy az agrár forgóeszköz vis maior hitelprogram keretét 5 milliárd forinttal megemeli. Így a korábbi 6 milliárd forinttal együtt most 11 milliárd forint áll rendelkezésre a program forrásaként.

Az agrár forgóeszköz hitelprogramban lévő forrást a gazdálkodók 1-50 millió forint közötti összegben vehetik igénybe. A termeltetők maximum 250 millió forint összeghatárig igényelhetnek kölcsönt a 15 milliárd forintból. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidő pedig három év.

Az agrár forgóeszköz vis maior program keretében a rendelkezésre álló forrásokat már eddig is több száz gazdálkodó vette igénybe - közölte az MTI kérdésére Fazekas Sándor. Jelezte: a múlt évi extrém időjárási körülmények miatt 26 ezer gazdálkodót ért kár, és mintegy 800 ezer hektárról jelentettek be kárigényt. Ezeknek a kárt szenvedett gazdálkodóknak is anyagi segítséget kapniuk - tette hozzá a miniszter.

Elmondta: a szóban forgó program keretében 1-50 millió forint között vehetnek fel kölcsönt a gazdák ötéves futamidőre, egy év türelmi idővel 6 százalékos kamatra. A kölcsön összege szántó és legelő esetében hektáronként 200 ezer, az ültetvénynél hektáronként 500 ezer forint lehet. Az állatok esetében a kölcsön mértéke 200 ezer forintra rúghat.

A miniszter a szerda délutáni figyelemfelhívó demonstrációról szólva megismételte a tárca által korábban már közölteket, miszerint, az új kormány hivatalba lépése óta folyamatosan egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, politikusokkal és szakemberekkel, és ennek eredményeként számos döntést hozott.

Fazekas Sándor megfogalmazása szerint a minisztérium előtt mindössze 16 tüntető volt jelen, ami szerinte a tüntetés súlyát is jelezte. A vidékfejlesztési miniszter utalt arra, hogy a tüntetés szervezője, Sákán Antal a megelőző kormány alatt a földművelésügyi tárcánál tanácsadói szerepet vállalt, valamint arra, hogy a Magyar Sertéstartók Szövetsége, aki most az import alapanyag beáramlása miatt aggódik, korábban mintegy 40 ezer sertést hozott be az országba.

Az állattartók, illetve a sertéstenyésztők érdekében tett intézkedések között felsorolta, hogy az állattartók 47 milliárd forintos támogatásra számíthatnak összességében az idén, továbbá a sertéstartók állatjóléti támogatásának mértéke az unió által megszabott legmagasabb érték, azaz 6 milliárd forint. Jelezte: a gazdálkodók támogatására május végéig 538 milliárd forintot fizetnek ki összesen. Eddig valamivel több mint 400 milliárd forint kifizetése történt meg.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 09:37
×
×
×
×