eur:
390.55
usd:
364.29
bux:
68308.82
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Válogatott borok a magyar EU-elnökségi rendezvényeken

Kiválasztották azokat a magyar vörös- és fehérborokat valamint pezsgőket, amelyeket Magyarország soros európai uniós elnökségének félévében felszolgálnak a különböző EU-találkozókon és eseményeken.

A több mint 250 különböző szintű rendezvényen így bemutatkozhat a magyar borkultúra és gasztronómia is. Minden rendezvényen egy-egy borrégiót ismerhetnek majd meg, a felszolgált borokat pedig Gál Helga, a soros elnökségi borfelelős (sommelier) mutatja be.

A Külügyminisztérium szakmai zsűrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívott termelők körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének egyetértésével.

November 9. és 11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és 21 csúcsminőségű italt az informális miniszteri tanácsülésekre valamint egyéb magas szintű rendezvényekre.

Utóbbi kategóriába került a fehérborok között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Prestige Brut nevű pezsgője, Légli Ottó Gesztenyés Rieslingje és Landordja, Tóth Sándor Áldozói Zenitje, az Oremus három puttonyos Tokaji Aszúja, Szepsy István Tokaji Cuvéeje, a Disznókő 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

A csúcskategóriában tizennégy vörösbor kapott helyet: az Etyek kúria Pinot noirja, a Takler Pincészet Kékfrankos reserve-je, Szőke Mátyás és Zoltán Peresi Cabernet-je és Merlot-ja, Thummerer Vilmos Vili papa cuvée elnevezésű bora, a St. Andrea borászat Egri bikavére (Merengő), a Frittmann testvérek Cabernet sauvignon-franc-ja, Gere Attilától a Kopar és a Cabernet Franc Selection nevű, Tiffán Ede és Zsolt pincészetének Elysiumja, a Bock Pincészet Bock Cuvée-je, a Gróf Buttler borászat Egri Phantomja és a Koch borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja és Jégbora - tájékoztatta pénteken az EU Elnökségi Kommunikációs Főosztálya az MTI-t.

A termelők által beküldött borokat a szakmai zsűri vakkóstolást követő pontozással értékelte. A zsűri elnöke, Mészáros Gabriella a borok kiválogatását követő csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a három nap alatt a nemzetközi elvárásoknak megfelelő tudással rendelkező 16 zsűritag közel 260 tételt kóstolt végig, hogy végül a legjobbak mellett döntsön.

Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a gasztronómiai sokszínűség bemutatása is fontos. A felszolgálásra kerülő borok és ételek közti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttműködik. Az ételekért Ruprecht László kiemelkedő szakmai tudással rendelkező séf, a 2005-ös Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya lesz felelős.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×