eur:
401.96
usd:
366.21
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Így változtatna a válságadón a kereskedelmi szektor

Nem vitatja a kereskedelmi láncokra kivetett válságadó mértékét, illetve indokoltságát az Országos Kereskedelmi Szövetség - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy az adó első részletét csak jövő év januárjában kelljen megfizetniük, illetve, hogy az adó vetítési alapja ne az árbevétel, hanem az árrés legyen.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elfogadja, hogy válságos helyzetben válságadóra is szükség lehet, és nem kételkedik abban, hogy a kormány adóterve megalapozott, ezért a kereskedelmi láncokra kivetett 30 milliárdos adó megfizetését sem vitatja - közölte az InfoRádióval a szervezet főtitkára.

Vámos György ugyanakkor hangsúlyozta: a szervezet felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a kereskedelmi szektor is rendkívül nehéz helyzetben van, 2007 óta évről évre csökken a forgalom, beruházásokat kellett visszafogni. Az adó módjával kapcsolatban van a szövetségnek az a felvetése, hogy az adó alapja ne az árbevétel, hanem a kereskedelmi árrés legyen - tette hozzá.

A válságadó idei befizetése az év végére eshet, erre nem volt idő felkészülni, ezért a szervezet azt kéri, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a 30 milliárd forintot a jövő év elején kelljen a pénzt befizetni - fejtette ki Vámos György.

A kereskedelmi szektor cégei azon gondolkodnak, hogy más területeken hogyan tudják visszafogni a költségeket, mert rövid távon nem fogják az árakat emelni a válságadó miatt - közölte a főtitkár. Hozzátette: ha azonban elhúzódik a válság, szembe kell nézni azzal, hogy egyes területeken beépítik az adót a fogyasztói árba.

Vámos György nem tud arról, hogy bármelyik vállalat kivonulást tervezne az adó miatt, a cégek azon dolgoznak, hogy piaci helyzetüket erősítsék.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×