eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ismét nőtt a külkereskedelmi aktívum augusztusban

A júliusi csökkenést követően ismét nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete augusztusban: 392 millió euró volt, miután az export növekedése jelentősen, a júliusi 17,7 százalékról 35 százalékra gyorsult, az import bővülése pedig 20,8 százalékról 31 százalékra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslést csütörtökön.

Az augusztusi egyenleg 231 millió euróval volt magasabb, mint a az egy évvel korábbi. A külkereskedelmi mérleg többlete júliusban 241 millió euróra csökkent a júniusi 564 millió euróról. Akkor elemzők úgy vélték, hogy bár egész évben megmaradhat a külkereskedelmi aktívum, az tovább csökken a következő hónapokban az export lassuló növekedése és a belső kereslet várható kismértékű élénkülése miatt. Az export jelentős, éves szintű bővülésében az alacsony bázis is szerepet játszik: tavaly augusztusban az export 21,1 százalékkal, az import 26 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Attól kezdve éves összevetésben előbb lassult a csökkenés, majd az export decembertől az import pedig januártól minden hónapban növekedést mutatott.

Havi összevetésben az idén az export 3 százalékkal volt alacsonyabb euróban számolva mint júliusban.

Forintban ugyan jelentősebb: több mint 41 százalékos volt a kivitel növekedése az egy évvel korábbihoz képest, de a forint 4,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A dollárral szemben a forint 15,2 százalékkal állt gyengébb árfolyamon augusztusban, így dollárban számolva az export 22,3 százalékkal bővült.

Az idén az első nyolc hónapban - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke euróban 22, a behozatalé 19 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 3,493 milliárd euró aktívumot mutatott, 1,413 milliárd euróval többet mint egy éve.

2010. augusztusban - első becslés szerint - a kivitel értéke 5,705 milliárd eurót, a behozatalé 5,313 milliárd eurót tett ki.

Az augusztusi kivitel 74, a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította Magyarország.

2010. január-augusztusban - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 45,536 milliárd euró, a behozatalé 42,043 milliárd euró volt.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×