eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bod Péter Ákos: Javíthatja a költségvetés helyzetét a Fidesz ígérte adócsökkentés

A Fidesz által ígért adócsökkentés forrása a munkára rakodó közterhek mérséklése és a gazdasági-politikai válság miatt eddig visszafogott üzleti beruházásokból remélt költségvetési bevétel lehet - mondta az InfoRádió Aréna című Bod Péter Ákos közgazdász. A Corvinus Egyetem tanára arról is beszélt, hogy a lakossági fogyasztás emelkedésének záloga a jól kommunikáló kormány és a kiszámítható adórendszer.

A munkát terhelő adók nagyarányú csökkentését ígérte a Fidesz, azt, aminek irányába már a mostani kormány is elindult. Amennyiben az új kabinet kedvezőbbé teszi a munkavállalást és -adást, más területeken szigoríthat - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Corvinus Egyetem tanára hozzátette: ha az új kormány enyhíti a munkával kapcsolatos terheket, abból az is következik, hogy az inaktivitás relatív terhe megnő, ami már önmagában serkenti a munkavállalást. Ettől azt lehet remélni, hogy idővel azok, akik dolgozni kezdenek és kikerülnek az eltartotti körből, vagy többet dolgoznak és új üzleti lehetőségeket ragadnak meg, hozzájárulnak a nemzeti jövedelem növekedéséhez, amelyből több kerül majd az államkasszába - magyarázta.

A nagyobb aktivitás nagyobb nyereséget hoz, a többlet pedig már 2011-ben jelentkezhet - mondta Bod Péter Ákos.

A gazdaságnak vannak emellett lélektani faktorai is: a kormányzati ciklus végét jellemző bizonytalanságok hatására félretett üzleti tervek a kabinetváltás után előkerülhetnek. Ha ez bekövetkezik, az ugyancsak serkenti a gazdaságot - fűzte hozzá a szakértő.

Mi lesz a fogyasztással?

Az, hogy ki milyen GDP-számot jósol idénre, nagyban függ attól, hogy mit gondol a háztartások várható fogyasztásáról - mondta Bod Péter Ákos, aki szerint ezt részben a bankok üzletpolitikája, részben pedig lélektani feltételek alakítják.

Ha az emberek ismét kapnak hitelt, de nem tanultak a múltból, újra vadul fogyasztani kezdenek - vélekedett a Corvinus Egyetem tanára, megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemrég életbe lépett, a hitelezés feltételeinek módosításáról szóló törvénnyel a törvényalkotó "levagdosta a szélsőségeket", nincsenek már ésszerűtlen konstrukciók a piacon.

A lélektani feltételekről szólva a közgazdász elmondta: ha az emberek bízni kezdenek a jövőben, könnyebben vállalnak adósságot, nagyobb kiadásokat - nyaralást, lakásfelújítást -, így biztosan akadnak majd szektorok, amelyekben ez meg fog látszani.

A volt jegybankelnök szerint ebbe a kormánynak is van beleszólása: a kabinet jó kommunikációval képes formálni a várakozásokat és világos keretet biztosítani a vállalkozások számára.

Bod Péter Ákos hozzáfűzte: a Fidesz arról beszél, hogy kormányra kerülése esetén fokozatosan csökkenti majd az adókat, márpedig ez az üzletemberek számára olyan információ, amely meghatározó lehet a fejlesztési terveik újragondolásában, átütemezésében.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×