eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fél év múlva élénkülhet meg a lakáspiac

A fővárosban 30-40, vidéken 50 százalékos volt a visszaesés a lakáspiacon - mondta az Otthon Centrum elemzője. Valkó Dávid hozzátette: a jövő évi választások miatt 2010 első féléve bizonytalan lesz a lakásvásárlásokat illetően, ezért javulás akkor sem várható, legfeljebb a második félévben.

Visszaesett a kereslet a lakáspiacon - mondta az InfoRádiónak Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője. A társaság elemzése szerint az év első hónapjaiban azok is kivártak a lakásvásárlással, akik a szigorodó banki feltételek mellett is hitelképesek lettek volna. Az állami támogatások és szocpol júliustól való megszüntetése miatt bekövetkezett élénkülés sem ellensúlyozta a nyári látványos visszaesést.
Mivel az utolsó hónapok forgalma is csak mérsékelten emelkedett, az Otthon Centrum 2009-ben Budapesten a tavalyi forgalom szűk kétharmadára számít, míg vidéken a visszaesés meghaladhatja az 50 százalékot is - fejtette ki az elemző. Valkó Dávid szólt arról is, 30 százalékkal kevesebb új lakást adtak át idén 2008-hoz képest, és a kereslet még jobban visszaesett, így Budapesten mintegy 2900-ra nőtt az eladatlan lakáskészlet.

A lakásárak csökkenésének üteme elmarad az év elején becsült mértéktől, és tendenciaszerűen csak az év második felében, a támogatások megszűnése miatt amúgy is jelentősen lassuló piacon jelent meg. Kivételt képeznek a panellakások, amelyek ára az év egészében egyenletesen csökkent - közölte a társaság.

Az Otthon Centrum várakozásai szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010. második félévétől indulhat erősödésnek, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011 közepére térhet vissza. Az árak alakulása pedig átlagosan a kereslet változásaitól függ; ennek megfelelően a csökkenő tendencia a jövő év első felében még marad. A hitelezési volumenek visszaesése ugyanakkor tartósabb is lehet, mindenesetre az idei évhez képest jövőre némi növekedésre számít a cég. Hozzáteszik: több bizonytalan tényező nehezíti a jövőbe tekintést, melyek közül a legfontosabb a 2010-es parlamenti választás, ami gyakran jelentett eddig is fordulópontot a piac működésében.

A lakosság minden bizonnyal várakozó állásponton lesz, ezt némileg ellensúlyozhatja, és már januártól forgalomgeneráló tényező lehet az illetékek jövő évtől bevezetett csökkenése. Lakások esetében, a 4 millió forint feletti rész után a 6-ról 4 százalékra csökkenés egy 20 milliós ingatlannál alapesetben 320 ezer forinttal kevesebb illetékterhet jelent az idei évihez képest.

Az újlakás-piacra az idén októberben bevezetett támogatott hitel-konstrukció jelenlegi formájában önmagában 2010-ben sem lesz pozitív hatással. A beruházók által nyújtott kedvezmények és innovatív értékesítés-ösztönző megoldások továbbra is fennmaradnak - közölte az Otthon Centrum.

Valkó Dávid kiemelte: előzetes felmérésük szerint 2010-ben az idei évhez képest újabb 50 százalékkal eshet vissza az átadott lakásvolumen. Ennek következtében 2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból, ami a jó környéken lévő legkeresettebb lakástípusokat már jövőre is vonzó befektetési alternatívává teheti - tette hozzá a vezető elemző.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×