eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ma szavaz az Országgyűlés a költségvetésről

Ma szavaz az Országgyűlés a költségvetésről. A kormány 3,8 százalékos költségvetési hiányt tervez 2010-ben. A kabinet 40 milliárdot von el a közösségi közlekedéstől és 70 milliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását.

Még november 3-án döntöttek a képviselők a jövő évi büdzsé fő számairól, eszerint a bevétel több mint 12 ezer milliárd forint lesz, a kiadás pedig 13 ezer milliárd felett. A jövő évi költségvetés 3,8 százalékos hiánycéllal számol.

A kormány több mint 1000 milliárd forinttal többet költhet el jövőre, mint amennyi a várható bevétele. Egyes számítások szerint minden ötödik forint nyugellátásokra megy el, a jólléti kiadások továbbra is markánsak, és jövőre várhatóan többet költenek a munkanélküli ellátásokra.

A Pénzügyminisztérium által beterjesztett költségvetési törvény általános indoklása szerint 2010-ben még a GDP egy százalékos csökkenése várható, az éves átlagos infláció 4,1 százalék körül alakulhat. A kormány által elfogadott kiadáscsökkentő intézkedéscsomag a tervek szerint már tükrözi azt a célt, hogy csökkenjenek az állami kiadások.

Ez az oka annak, hogy a kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat, megváltozik jövőre a nyugdíj indexálás szabálya, a 2010 április 30-a után született gyermekek után már csak két évet lehet otthon az édesanya, nem emelkedik jövőre a családi pótlék, illetve az erre való jogosultság korhatára csökken 23-ról 20 évre. Hasonlóan a szűkebb állami kiadások érdekében két évig változatlan marad a közszférában a bruttó keresettömeg.

A kormány 40 milliárdot elvon a közösségi közlekedéstől és 70 milliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását.

A 2009 folyamán és 2010-ben életbelépő adómódosítások lényege - a Pénzügyminisztérium szerint - az élőmunkához kapcsolódó közterhek csökkentése, ellenben a fogyasztási és a vagyoni típusú adók nőnek. 2010-től megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, megszűnnek a vállalkozások és a magánszemélyeket érintő különadók, változik a személyi jövedelemadó rendszere, a szuperbruttósítást az Alkotmánybíróság rendben találta, így jövőre az adó alapja a bruttó jövedelem a munkáltató által fizetett járulékokkal növelt összege.

Csökken a tb-járulék és az egészségügyi hozzájárulás. Nőni fog viszont a társasági adó mértéke 16-ról 19 százalékra. Az egyszerűsített vállalkozói adó mértéke 25-ről 30 százalékra emelkedik. Nő a jövedéki adó mértéke is, a gázolaj jövedéki adója 7,6 százalékkal, a cigarettáé 8,3 százalékkal, a benzin és az alkoholtartalmú italoké 10-10 százalékkal.

Jövőre adózni kell a nagyobb értékű vagyontárgyak után. Megadóztatják a lakóingatlanokat, , a vízi és légi járműveket, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsikat.

Az ingatlanoknál a lakásokat és üdülőket adóztatják meg, az adó alapja az ingatlan forgalmi értéke, a mértéke sávosan emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×