INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szikora: Magánszemély adótartozását kérésre eltörölheti az APEH

Infostart / InfoRádió
Az adóhátralékok emelkedésén és az adóbevételek csökkenésén egyaránt megmutatkoznak a válság jelei - mondta az APEH elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szikora János hozzátette: a Pénzügyminisztérium már csökkentette a társasági adóra vonatkozó bevételi előirányzatát. Az elnök arról is beszélt, hogy idén költségvetési okokból nem kapnak prémiumot az APEH-dolgozók, a PM azonban ígéretet tett arra, hogy januárban biztosít erre forrást.

A gazdasági válság és az év közben változó adószabályok miatt is módosultak az idei adóbevételek. A személyijövedelemadó-bevétel a sávhatáremelés miatt is módosult, de a válság többet rontott a helyzeten. Csökkent az országban a keresettömeg, azaz egyre kevesebben fizetik az adót, csökkenő jövedelem után. A közszférában megszűnt a 13. havi bér, de a magánszektorban is kevesebb pluszjuttatást fizetnek a vállalkozások - mondta az adóhivatal elnöke.

Társasági adóból is várhatóan kevesebb összeg folyik be a vártnál - mutatott rá Szikora János. Mint elmondta, a Pénzügyminisztérium folyamatosan figyeli a bevételek alakulását, és már csökkentette előirányzatát. Hozzátette: a jelenség már tavaly elkezdődött, amikor még a társaságok üzemi eredménye ugyan emelkedett, az adózás előtti eredménye azonban csökkent a megelőző évhez képest.

Emiatt emelkedett a cégek által májukban, az adóbevallások benyújtása után visszaigényelt adó mennyisége, mivel az elmúlt év végén az adószámlájukat magasabb összegben töltötték fel - ezt a korábbi évek befizetéseihez mérten kell megtenni -, mint a tavalyi évre vonatkozó tényleges befizetési kötelezettségük volt.

Szikora János hozzátette: nemcsak a minisztérium módosít, a vállalatok is csökkentik évközi eredményüket, eddig igén összesen 43 milliárd forinttal csökkentették azt.

Egyre több cégnek van adóhátraléka

Eközben 170-180 milliárd forintra emelkedett az adóhátralékok mennyisége, döntően azért, mert növekedett a felszámolás alá kerülő cégek száma. A tartozásait ki nem fizető, ezért felszámolás alá kerülő vállalatok száma 2008-ban mintegy 10 500 volt, idén azonban tíz hónap alatt elérte a szám a 9 500-at.

Hogy mit tehet az, akinek adóhátraléka van? A magánszemélyek tartozását kérésre akár törölheti is az APEH - mondta az elnök. Cégek esetében erre nincs mód, fizetési halasztást, részletfizetést azonban a vállalatok is kérhetnek, sőt a válságra való tekintettel egyéni tárgyalásokkal akár azt is elérheti az adózó, hogy kezdetben kisebb, később, cége erősödése esetén pedig nagyobb részletekben törlesszen.

Szikora János arról is beszélt, hogy idén a költségvetés nehéz helyzete miatt nem kapnak prémiumot, úgynevezett mozgó bért az adóhivatal dolgozói, amelyet a rájuk vonatkozó törvény a behajtás sikerességéhez köt. A pénzügyminiszter azonban ígéretet tett arra, hogy januárban forrást biztosít arra, hogy jutalmazza az APEH-dolgozók munkáját - mondta az elnök.


A címlapról ajánljuk