eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szikora: Magánszemély adótartozását kérésre eltörölheti az APEH

Az adóhátralékok emelkedésén és az adóbevételek csökkenésén egyaránt megmutatkoznak a válság jelei - mondta az APEH elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szikora János hozzátette: a Pénzügyminisztérium már csökkentette a társasági adóra vonatkozó bevételi előirányzatát. Az elnök arról is beszélt, hogy idén költségvetési okokból nem kapnak prémiumot az APEH-dolgozók, a PM azonban ígéretet tett arra, hogy januárban biztosít erre forrást.

A gazdasági válság és az év közben változó adószabályok miatt is módosultak az idei adóbevételek. A személyijövedelemadó-bevétel a sávhatáremelés miatt is módosult, de a válság többet rontott a helyzeten. Csökkent az országban a keresettömeg, azaz egyre kevesebben fizetik az adót, csökkenő jövedelem után. A közszférában megszűnt a 13. havi bér, de a magánszektorban is kevesebb pluszjuttatást fizetnek a vállalkozások - mondta az adóhivatal elnöke.

Társasági adóból is várhatóan kevesebb összeg folyik be a vártnál - mutatott rá Szikora János. Mint elmondta, a Pénzügyminisztérium folyamatosan figyeli a bevételek alakulását, és már csökkentette előirányzatát. Hozzátette: a jelenség már tavaly elkezdődött, amikor még a társaságok üzemi eredménye ugyan emelkedett, az adózás előtti eredménye azonban csökkent a megelőző évhez képest.

Emiatt emelkedett a cégek által májukban, az adóbevallások benyújtása után visszaigényelt adó mennyisége, mivel az elmúlt év végén az adószámlájukat magasabb összegben töltötték fel - ezt a korábbi évek befizetéseihez mérten kell megtenni -, mint a tavalyi évre vonatkozó tényleges befizetési kötelezettségük volt.

Szikora János hozzátette: nemcsak a minisztérium módosít, a vállalatok is csökkentik évközi eredményüket, eddig igén összesen 43 milliárd forinttal csökkentették azt.

Egyre több cégnek van adóhátraléka

Eközben 170-180 milliárd forintra emelkedett az adóhátralékok mennyisége, döntően azért, mert növekedett a felszámolás alá kerülő cégek száma. A tartozásait ki nem fizető, ezért felszámolás alá kerülő vállalatok száma 2008-ban mintegy 10 500 volt, idén azonban tíz hónap alatt elérte a szám a 9 500-at.

Hogy mit tehet az, akinek adóhátraléka van? A magánszemélyek tartozását kérésre akár törölheti is az APEH - mondta az elnök. Cégek esetében erre nincs mód, fizetési halasztást, részletfizetést azonban a vállalatok is kérhetnek, sőt a válságra való tekintettel egyéni tárgyalásokkal akár azt is elérheti az adózó, hogy kezdetben kisebb, később, cége erősödése esetén pedig nagyobb részletekben törlesszen.

Szikora János arról is beszélt, hogy idén a költségvetés nehéz helyzete miatt nem kapnak prémiumot, úgynevezett mozgó bért az adóhivatal dolgozói, amelyet a rájuk vonatkozó törvény a behajtás sikerességéhez köt. A pénzügyminiszter azonban ígéretet tett arra, hogy januárban forrást biztosít arra, hogy jutalmazza az APEH-dolgozók munkáját - mondta az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×