eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Öt százalékkal biztosan drágább lesz a gáz

Szolgáltatónként eltérő gázárak lesznek július elsejétől - tette közzé a Közlekedési-, Hírközlési- és Energiaügyi Minisztérium. Jövő héttől a nettó ár gyakorlatilag nem emelkedik, de az áfát ráterhelik a fogyasztókra, így minimum öt százalékos emelkedés biztosan lesz. A legolcsóbbak között lesz a fővárosi főgáz, a legdrágább a Tigáz.

Július elsejétől indul a tisztán piaci modell a gázszolgáltatói piacon is. Az ehhez eddig hiányzó rendeletet a tárca elkészítette, és az megjelent a Magyar Közlönyben is.

Azaz július elsejétől a lakosság és néhány kisebb fogyasztó egyetemes szolgáltatásra jogosult, míg a többiek a szabadpiacon kell földgázt beszerezzenek. Az egyetemes szolgáltatásban az árakat továbbra is vizsgálja az energiahivatal. Azt nézik, hogy indokolt költségeket és árakat számolnak-e a fogyasztói árak kialakításakor. A piacnyitás az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknak nem jár tennivalóval.

Július elsejétől a lakosságnak szóló fogyasztói ár alapját, a földgáz nettó induló árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg. Ugyanakkor a végfelhasználói árakban már lehet különbség, attól függően, hogy a szolgáltatónak a gáz szállítása és tárolása milyen költségekkel jár, mert ezeket érvényesítheti.

A minisztérium által közzétett adatok szerint a június 30-ig érvényes 131 forint 80 fillér köbméterenként július elsejétől szolgáltatótól függően 135 forint 20 fillér és 137 forint 30 fillér között lesz.

A legolcsóbb gázt a főgáz, a csepeli erőmű és az ózdi energiaszolgáltató cégek ügyfelei kapják, míg a legdrágábban a Tigáz és az ISD Power ügyfelek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 18:52
×
×
×
×