eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Stabilitást ad-e az eurózóna?

Az euroózónához január 1-jén csatlakozó Szlovákiát kevésbé érintette a pénzpiaci válság, mint Magyarországot. Mindez felveti a kérdést: stabilabbá tenné-e Magyarországot, ha már most az európai közös valutát használná az ország, vagy legalábbis a közeljövőben készülne annak bevezetésére. A portfolio.hu elemzője szerint az euró biztonságot ad, míg a Richter vezérigazgatója úgy látja: közép- és hosszú távon az segítheti a gazdasági felemelkedést, ha nem vagyunk bent az eurózónában.

Madár István, a portfolio.hu elemzője úgy látja: az euró stabilitást ad az azzal fizető országoknak, ezért már Dániában és Nagy-Britanniában is felvetődött a csatlakozás az eurózónához.

Mint mondta, a csatlakozás közvetlen előnye, hogy eltűnik az árfolyamkockázat, azaz nem merül fel az árfolyamválság veszélye, nem kezd hektikus ingadozásba a nemzeti valuta. Az euró egy nagy gazdasági térség valutája, ezért számítani lehet arra, hogy értéke stabil marad.

A valuta alkalmazásának közvetett oka pedig az, hogy az eurózónához csak azok az országok csatlakozhatnak, amelyek gazdasága stabil.

Szlovákia például 2009 januárjától vezeti be az eurót, ennek köszönhetően az elmúlt napokban az országot elkerülte az az árfolyam-ingadozás, amely jelentősen sújtotta Magyarországot vagy Lengyelországot.

A jelenlegi válság a fontjához ragaszkodó Nagy-Britanniát is jelentősen megviseli, igaz, a szigetországban a bankrendszer stabilitásával is gondok vannak - mondta Madár István.

Nem így látja az euró jelentőségét Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, aki szerint Magyarország versenyképességének közép- vagy hosszú távon az használ, ha egy darabig még ragaszkodik a forinthoz. Mint mondta, az export versenyképessége nem kis mértékben függ a valutaárfolyamtól.

Rámutatott: más országnak is segített már az, hogy valutája eltért az európai országokétól. Nagy-Britannia az 1991-es nagy devalváció után úgy mászott ki a gazdasági válságból, hogy a valutája alulértékeltté vált, ez pedig segítette gazdasága fellendülését. Mindez az eszköz azonban nem áll rendelkezésre az eurózónán belül.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×