eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Young woman sneezes because of an allergy to ragweed.
Nyitókép: galitskaya/Getty Images

Így szüntetheti meg tartósan az allergiás tüneteket (x)

Már csak néhány hét, és megérkezik az idei allergiaszezon. A pollenallergiások száma folyamatosan emelkedik, egyre többen antihisztamin gyógyszerek szedésével, orrspray és szemcsepp segítségével vészelik át a tavasztól őszig tartó időszakot. Az évenként visszatérő szénanáthás tünetek ellen azonban tartós megoldás is létezik, amivel hosszú évekig mellőzhetjük a gyógyszerszedést. Az allergén immunterápia lényegét Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Február közepétől jelentkezhetnek a tünetek

Az első pollenek rendszerint ekkor jelennek meg a levegőben, de az időjárás függvényében ez korábbra és későbbre is tolódhat. A mogyorót követi az éger, a szilfa, nyírfa és a fűzfa pollenszórása, aki tehát ezek valamelyikére allergiás, már most érdemes felkeresni allergológust és a szükséges gyógyszereket beszerezni. A tüneti szereket akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben – magyarázza Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus. A készítményeket folyamatosan kell szedni addig, amíg a növény pollenszórása tart, hiszen a tüneti szerek csak addig hatnak, amíg az előírásnak megfelelően alkalmazzuk őket.

Tartós megoldás allergiára

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás allergia ellen, ez az allergén immunterápia. Lényeges különbség a tüneti szerekkel szemben, hogy a hatás itt nemcsak addig tart, amíg a beteg a készítményt szedi, hanem éveken át. Az allergén immunterápiás kezelést minimum 3 évig folytatni kell. Ez idő alatt a szervezet hozzászokik ahhoz az anyaghoz, amire allergiás, így a továbbiakban képes lesz azt anélkül elviselni, hogy allergiás tünetek jelentkeznének. A 3 éves kezeléssel 10-12 éves tünetmentesség érhető el.

Immunterápiás regiszter – így hat a kezelés

Az allergén immunterápia során azt az anyagot szedjük, ami az allergiás tünetet okozza. A készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. Az allergén immunterápia hatása már a kezelés első évétől érezhető, a kezelésben részesülők tünetei már ekkor jelentősen csökkennek.

Az allergén immunterápiával kezelt páciensek nyomon követését szolgálja a Budai Allergiaközpont KKV Start pályázat keretén belül továbbfejlesztett immunterápiás regisztere. Ez egy online kitölthető kérdőív, amelyet az érintett páciensekhez az allergiás szezon tetőzésekor küld ki a rendelő. Az ív kitöltésével –többek között – az allergiás tünetek változását rögzítik szezonról szezonra, ezáltal lehetővé téve az immunterápia által előidézett változások nyomon követését. Az adatbázisba érkezett válaszok azon túl, hogy információt mutatnak a kezelőorvosnak és a páciensnek egyaránt, értékes kutatási adatként is felhasználhatók az immunterápiák jövőbeni fejlesztéséhez.

A koronavírus-járvány miatt ugyan alacsonyabb a kitöltések száma, de a 2019. április 4. és 2021. június 21. közötti időszakban a 114 első, 56 második és 7 harmadik kitöltés adatait elemezve is látható, hogy az allergén immunterápiával kezelt betegek esetében javulás volt tapasztalható. A tünetek változása kapcsán a legjelentősebb, 73 százalékos javulás az orrfolyás terén következett be. Ezt követi a tüsszögés csökkenése, 66,7 százalékos javulással, majd a szemviszketés, szemvörösség és az orrdugulás (58,7 és 55,6 százalék).

Nem mindenki kezdheti idén

Lényeges különbség a tüneti kezeléssel szemben, hogy az allergén immunterápiát legalább 2 hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni. Aki tehát az említett első tavaszi pollenekre allergiás, idén már csak a tüneti kezelést veheti igénybe. A májusban virágzó fűfélékre allergiásoknak viszont legkésőbb márciusban, az augusztusi parlagfű szezonban érintetteknek pedig legkésőbb május végéig még van arra lehetőségük, hogy még ebben az évben elkezdjék allergén immunterápiás kezelést.

Érdemes előre tervezni!

Azon túl, hogy nem kell többé évente hónapokon át allergia elleni gyógyszereket szedni, az allergén immunterápia alkalmazása további előnyökkel is jár. Bizonyított, hogy a segítségével az allergia több szövődménye – további allergiák megjelenése, asztma kialakulása – is megelőzhető. Gyermekvállalás tervezése előtt különösen érdemes megfontolni, hogy áttérjünk erre a kezelési módra. Várandósság alatt ugyanis nem lehet a hagyományos tüneti szereket folytatni, sem allergén immunterápiát kezdeni. A megkezdett kezelés azonban folytatható, így a kismamaként sem kell a zavaró allergiás tünetektől szenvedni.

Forrás: Budai Allergiaközpont – www.allergiakozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×