INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

caravaggio

olaszország

árverés

festészet

A római Casino dellAurora villa bejárata 2022. január 18-án. A villában található Caravaggio egyetlen mennyezeti falfestménye, amely Francesco Maria Del Monte bíboros rendelésére készült a 16. században. Az épület elárverezése félmilliárd eurós kikiáltási áron kezdődött volna a hónap folyamán, de a bíróság örökösödési vita miatt felfüggesztette az aukciót.

Kérdéses a Caravaggio-freskós csodavilla sorsa - fényképek

Infostart / MTI

A világ egyetlen olyan villáját, amelyet egy Caravaggio-freskó díszít, kedden délután kezdték árverezni.

A római Villa Aurorára 471 millió eurós (169 milliárd forintos) kikiáltási árnál kezdődött a licitálás. Az újabb aukció várhatóan áprilisban lesz, az árat 20 százalékkal csökkentik - írta a BBC hírportálja.

A villa mennyezetét díszítő Caravaggio-freskó 2,75 méter széles. A képen Jupiter, Neptunusz és Plutó látható. A falfestményt Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az olasz mestertől a 16. században. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet.

A Róma szívében, a Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. Del Monte a villa megvásárlása után át is rendezte, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy fesse meg a freskót a kis helyiség plafonjára - mondta el a képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora.

Zuccari 310 millió euróra (113 milliárd forintra) értékelte a freskót, amelyet Caravaggio húszéves korában festett. Az épületben Guercino barokk festő freskói is megtalálhatók, ezeket a Ludovisi család rendelte meg, akik megvásárolták az ingatlant Del Montétól.

A Villa Aurorát a tulajdonos, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halálát követő hosszas örökösödési vita után hirdették meg eladásra.

Zuccari szerint a világon egyedülálló az ingatlan, amelynek más látványosan dekorált szobái is vannak. A villa műemléki védelem alatt áll, és az olasz államnak elővásárlási joga van rá. Zuccari szerint az államnak ugyan joga, hogy megvegye a villát a leütési áron, csak az a kérdés, hogy ilyen magas összegért képes lesz-e erre. Bárki is legyen a vásárló, további 11 millió euróba (4 milliárd forintba) fog kerülni a felújítás.

2019-ig a Villa Aurorát és kertjét csak havonta egyszer, privát vezetés keretében kereshették fel az érdeklődő turisták.

Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018