eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Biztonsági kockázattól mentesíthetők az Android 12-es telefonok

Régóta várt fejlesztés valósult meg, most már csak a felhasználóknak kell odafigyelniük.

Az Android 12-ben már lehetőség nyílik a 2G-s mobilhálózatokra való csatlakozás letiltására, méghozzá teljesen hardveres szinten - írta meg az Origo az emberi jogok digitális térben való érvényesítésével foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF) írása alapján.

Ez azért fontos, mert a biztonság kevéssé volt szempont az akkori technológia megtervezésekor, és most a 2G-n lebonyolított telefonhívások és SMS-ezések könnyedén lehallgathatóak. A támadók akár tömeges kémkedésre kitalált, hamis mobiltornyokhoz való csatlakozásra is rávehetik a telefonokat.

A világ legtöbb részén már nincs szükség a 2G-re, azonban kompatibilitási okokból a lekapcsolása még aránylag kevés helyen történt meg, Európában például csak 2025 végén várható a teljes nyugdíjazása.

Az Android 12 új funkciója alapvetően a Beállítások – Hálózat és internet – SIM-ek – 2G engedélyezése menüpontban tiltható le, bár egyes mobilokon kissé más lehet az elérési útvonal. Egyes, az Android 12-t frissítéssel telepített okostelefonokon pedig nem feltétlenül jelenik majd meg az opció: egyrészt a működéséhez szükséges a Radio 1.6 HAL szoftveres komponens, másrészt pedig a mobilszolgáltatók is képesek meggátolni ezt.

Az EFF szeretné, ha az Apple is bevezetné a kapcsolót az iOS-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×