INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

karantén

móra ferenc múzeum

szeged

interjú

életmód

Egy budapesti gimnazista az otthonából, internetkapcsolaton keresztül figyeli osztályfőnökének, Kerényi Katának, a Zöld Kakas Líceum tanárának online tartott óráját 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás.

Születés, gyász, sportolás és bevásárlás – kifordította életünket a karantén

Infostart

A szegedi Móra Ferenc Múzeum komoly kortörténeti értéket lát abban, hogy a karanténélet mindennapjait az utókor számára megőrizze, ezért beszélőket keres. Az első interjúk közben már elkészültek, és egy-két "korlenyomat" már van is.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karanténidőszakban indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését. Most elkészült az első gyorsjelentés a projektről: a legtöbb interjúalany a karantén első két hetét viselte a legrosszabbul, jellemzővé vált a közösségi munka, de volt olyan nagymama, aki újszülött unokáját csak fotón keresztül ismerhette meg – közölte az intézmény az Infostarttal.

A múzeum egyedi történeteket várt hétköznapi emberektől, hogy aztán ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhesse a jövő kutatói, érdeklődői számára. A projektfelelős Szolnoki Zoltán történész beszámolója szerint eddig tizenhárom online interjú készült el, a 25 és 66 év közti alanyok közül ketten-ketten párosával vettek részt a a beszélgetésben, de Norvégiából is akadt jelentkező.

A legjellemzőbb nehézség

a bevásárlás megszervezése

volt, de sokan beszálltak a maszkvarrásba, rengetegen kezdtek "végre" sütésbe, főzésbe, valamint nagyobb teret kapott a kihalt tereken való sportolás.

A családi élet is átalakult, a nagyszülők online találkozhattak unokáikkal, de a gyász is megnehezült a személyesség hiányában.

A mesélésre még mindig lehet jelentkezni – ITT.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018