eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"Annak a legjobb, amelyik meg sem születik"

Bár január elejétől kutyát szabályosan csak mikrochippel lehet tartani, ennek ellenére ez minden ötödik kutyából továbbra is hiányzik - mondta az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az első negyedéves tapasztalatokról Szabó Gergő kérdezte Seres Zoltánt.

Január elejétől kutyát szabályosan csak úgy lehet tartani, ha az állat azonosítását elősegítő mikrochip-el is elláttatja a gazdája. Aki viszont szándékosan akar megszabadulni feleslegesnek gondolt kutyájától, annak esze ágában sem lesz chipet rakatni az eb testébe - mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A véletlenül utcára kerülő állatok gyors hazajutását ugyanakkor segítheti az azonosító chip megléte, így tehát az utcáról lehet menteni a bajban lévő kutyákat - tette hozzá Seres. Mint mondta: január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen. Az autók által elütött kutyák tetemeiben is ellenőrzi az egyesület a chipet, előfordul ugyanis, hogy míg a gazda kutatja az elkóborló kutyáját, azt már elgázolta egy jármű.

Jelenleg, az áprilisi télben is sok az utcán lévő kóbor állat. Az ebek nagy része csak ideiglenesen kóbor, a párzási időszak miatt szökik utcára - hívja fel a figyelmet az állatvédő egyesület vezetője. Az állatokat sokan szabadosan tartják, a kapun engedik kiszökni, így tovább nőhet a felelőtlen (és tudatlanságból bekövetkező) szaporítás, kóbor kutyák számának gyarapodása.

Az utcán született állatoknak - ha nem jut el az állatvédőkig - senki nem fog oltást és chipet adni - mondta Seres Zoltán. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata, hogy "annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik".

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×