eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A nők is támogatják a saríát

Az arab tavasz mozgalomban részt vevő afrikai országokban készült felmérés szerint Egyiptomban, Líbiában, Jemenben, Szíriában és Tunéziában a nők és férfiak is jelentős arányban vélik úgy, hogy a törvénykezés alapja nem lehet más, mint az iszlám jogrendszer, a saría.

Az arab tavasznak nevezett forradalmi hullám elcsitulását követően sok társadalomtudományi szakértő és nőjogi aktivista követi, hogy a társadalmi megmozdulások milyen hatással vannak a nők jogaira és helyzetére az érintett országokban. A Gallup kutatásának eredménye arra mutat rá, az észak-afrikai országokban a nők jelentős arányban ragaszkodnak az iszlám által meghatározott társadalmi rendszerhez, és így - a nyugati világ által - alárendeltnek tekintett szerepükhöz.

A Gallup szakértői kutatása során egyiptomi, szíriai, líbiai, tunéziai és jemeni nőket és a férfiakat kérdeztek arról, milyen szerepet szánnának a saría előírásainak országuk törvénykezésében. Mindegyik ország esetében minimális kisebbséget alkottak azok, akik nem emelnék be a törvénykezésbe az iszlám vallásjogot, a többség elsődleges vagy részleges szerepet szánna a vallási előírásoknak a nemzeti jogrendszerben - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás eredménye szerint Jemenben élvezi a legnagyobb elfogadottságot a saría: a férfiak 68, a nők 58 százaléka véli úgy, egyedül ez lehet az ország törvényi rendszerének alapja. A két nem képviselőinek mintegy harmada tekint csak az iszlám vallásjogra, mint a törvények lehetséges egyik forrására.

Az egyiptomi férfiak 50, a nők 44 százaléka véli úgy, a saría kell, legyen hazájuk új jogrendszerének egyetlen alapja. Ugyanitt a férfiak és nők 37-38 százalékos arányban gondolják úgy, hogy a törvényeknek a saríából is, de nem csak abból kell merítkezni. Líbiában a saríát, mint a törvények egyetlen alapját a férfiak 39, a nők 32 százaléka fogadná el, de ennél mindkét nem képviselői között néhány százalékkal többen vannak azok, akik részleges forrásként alkalmaznák csak.

A saríát, mint kizárólagos jogforrást Szíriában a férfiak 18, a nők 15 százaléka fogadná el. Ugyanilyen alacsony az egyetértők aránya Tunéziában is, ahol a férfiak 16, a nők 18 százaléka értene egyet azzal, ha a nemzeti törvényhozás csak a saríából építkezne. Utóbbi országban a férfiak és nők közel kétharmada, előbbiben mintegy harmada gondolja az egyik lehetséges jogforrásnak az iszlám jogrendszert.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×