eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Melyik kutyafajta támad legtöbbször gyerekre?

A legtöbb kutyatámadás célpontja felügyelet nélkül hagyott kisgyermek, az elkövetők pedig általában családi kedvencek - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból, amely megállapította azt is, hogy első támadást többnyire továbbiak követik, amelyek brutalitása fokozódik.

A témában végzett legátfogóbb kutatást Vikram Durairaj, a Coloradói Egyetem Orvosi Iskolájának segédprofesszora vezette. Az eredmények szerint a kutyák általában a gyermek arcát és szemeit veszik célba, az érintett fajták pedig többnyire barátságos állatok hírében állnak, mint például a labrador - írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

A közvélemény úgy tartja a családi kedvencekről, hogy ártalmatlanok, pedig nem azok - hangsúlyozta Durairaj, aki fej- és nyaksebész. Látott szem környéki harapásokat, letépett szemhéjakat, könnycsatorna- és szemgolyó-sérüléseket is. Néhány eset olyan súlyosnak bizonyult, hogy többszörös helyreállító műtét vált szükségessé.

Közlése szerint annak valószínűsége, hogy egy gyermeket - későbbi, felnőtt életét is beleértve - megharap egy kutya, ötven százalék körüli. A harapások nyolcvan százaléka fejre és nyakra irányul.

A kutatás 537, 2003 és 2008 között arcon harapott gyermek diagnózisán alapult. A harapások áldozatainak 68 százaléka ötéves vagy annál fiatalabb gyermek volt, a legérintettebb a hároméves korosztály volt. Az esetek többségében a gyermek ismerte a kutyát, a felében pedig ő váltotta ki a támadást - túl agresszív simogatással, ijesztgetéssel vagy azzal, hogy rálépett.

A támadások 23 százalékát keverék kutyák, 13,7 százalékát labradorok, 4,9 százalékát rottweilerek, 4,4 százalékát német juhászkutyák, 3 százalékát golden retrieverek okozták. Durairai ebből azt a következtetést vonta le, hogy gyakorlatilag minden kutyafajta haraphat.

A kutató hangsúlyozta, attól, hogy ismeri a gyermek a kutyát, az még megharaphatja, és ha egyszer már bekövetkezett a támadás, valószínűsíthető, hogy az eset megismétlődik, gyakran nagyobb intenzitással, mint először. Ezért már az első alkalom után el kell távolítani az ebet. Továbbá a szülők felelőssége, hogy soha ne hagyják kisgyermeküket felügyelet nélkül semmilyen kutyával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×