INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Makikölykök és vízityúk fiókák az állatkertben

Infostart / InfoRádió
A Fővárosi Állat- és Növénykert szinte minden sarkában állatkölykökkel és fiókákkal találkozhatunk, a gorilla- és orangután kölyöktől a zsiráfborjún át egészen a vízfelületek környékén tipegő kiskacsákig. A közelmúltban további örvendetes szaporulatra került sor, hiszen a makiknál és a vízityúkoknál is "gyermekáldás" volt.

A gyűrűsfarkú makiknál (Lemur catta) a Gumus nevű hatéves nőstény még április 3-án világra hozott két kölyköt. Az első hetekben, amikor a kedvezőtlen időjárás miatt a makik legtöbbször az állatházban tartózkodtak, nem sokat lehetett látni az apróságokból.

Mostanra azonban már a nagyközönség is jól láthatja őket - számolt be Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. Annál is inkább, mivel a gyűrűsfarkú makik kifutóját úgy alakították ki, hogy a látogatók akár be is sétálhatnak a félmajmok közé.

A két - egyelőre még névtelen - kölyök idejének nagy részét az anyába csimpaszkodva tölti. Ennek ellenére az anyaállat legalább olyan lendülettel közlekedik a fák ágai között, mint a csoport többi, kölyköt nem cipelő tagja. Az állatkerti csapat egyébként összesen hat, illetve a két legújabb kölyökkel együtt nyolc állatból áll. A kicsik apja tíz esztendős, és Lehelnek hívják, mivel az eredetileg holland születésű állat Budapestre a Jászberényi Állatkertből került.

A makikhoz hasonlóan ugyancsak két jövevény cseperedik a Vízparti Élet Házának szomszédságában található, "Pákásztanya" nevet viselő bemutatóhelyen, ahol két vízityúk fióka kelt ki a múlt héten. Az időzítés nagyjából megfelel a faj bioritmusának, hiszen a költési szezon náluk áprilisban kezdődik.

A fiókák ebben a korban még nemcsak méretben különböznek a felnőttektől, hanem a fejük szinte teljesen csupasz, és a csőr jellegzetes piros színe sem alakul még ki. Viszont már a fiókákon is látható a tipikus, hosszú ujjakkal ellátott láb, amely kifejezetten hasznos a süppedős, ingoványos terepen.

A vízityúk (Gallinula chloropus) a darualakúak rendjébe, s azon belül a guvatfélék rokonságába tartozó madárfaj, amely szerte a világon előfordul. Magyarországon általában áprilistól októberig találkozni velük, de néhány madár akár át is telelhet.

Itthon a Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében figyelhetőek meg a legnagyobb számban, de a budapesti Városliget vízfelületei környékén sem számítanak ritka vendégnek. A fiókák 19-22 napos kotlási idő után kelnek ki a tojásból, a kirepülési idő általában 40-50 nap szokott lenni. A vízityúk Magyarországon védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

A címlapról ajánljuk