eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Negyven ember terelte a flamingókat az állatkertben

Százhárom flamingó sétált végig kedden reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert sétaútjain, miközben téli szálláshelyükről nyári bemutatóhelyükre költöztek. Ezt valószínűleg már csak egyszer kell még megtenniük, mert várhatóan idén elkészül a flamingók új szálláshelye, amely feleslegessé teszi a nagy flamingóterelést.

Korán kezdődött a reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai számára, hiszen a szakemberek a mait jelölték ki a nagy flamingóterelés napjává - számolt be közleményében Hanga Zoltán szóvivő. Erre a műveletre azért van szükség, mert a flamingók téli szálláshelye és a nyári bemutatóhely jelenleg nincs egymással közvetlen kapcsolatban, így a madaraknak a 150-200 méternyi távolságot a kert sétaútjain - illetve idén részben a leeresztett Nagy-tó medrén át - gyalog kell megtenniük.

A százhárom flamingó áttereléséhez mintegy negyven emberre és több tíz méternyi árnyékoló hálóra volt szükség. Ez utóbbiból ideiglenes folyosót alakítottak ki, hogy azon keresztül tereljék át a gázlómadarakat nyári szálláshelyükre.

Először a téli férőhelyként szolgáló, Pálmaház mögötti építményből terelték ki a madarakat. Ezután gyűrűt kaptak azok a fiatal állatok, amelyek még nem rendelkeztek egyedi azonosítóval.

Nyolc óra után nem sokkal megkezdődhetett a tulajdonképpeni terelés is, amely a vártnál sokkal gyorsabban és könnyebben ment. A madarak ugyan már jól ismerik az utat, s a legidősebb, legtapasztaltabb állatok mintegy vezetik is ilyenkor a csapatot, ám az idei évben egy kicsit szokatlan útvonalon kellett a flamingóknak elhaladniuk.

A Nagy-tó térségében zajló felújítási munkálatok miatt ugyanis nem volt mód arra, hogy a madarak a szokásos módon, a tóparti sétányon haladjanak végig. Ehelyett a leeresztett tó medrén kellett átvezetni őket. Mivel azonban itt sem akadt semmi probléma, a kolónia - a kifeszített hálókkal határolt folyosón át - rendben megérkezett a főkapuval szemközti gyeptér sekély tavacskájához, ahol a nagyközönség tavasztól őszig láthatja őket. Mire a kert kapui reggel 9-kor kitárultak, a művelet teljesen be is feleződött.

Valószínűleg a mai nagy flamingóterelés volt az utolsó előtti ilyen alkalom. A régi Zsiráfház térségében zajló felújítási munkálatok eredményeképpen ugyanis még az idén elkészülhet a flamingók új férőhelye, amelynél a külső és a belső állattartó terek közvetlen kapcsolatban állnak majd egymással, ami az egész terelési műveletet feleslegessé teszi. Így tehát csak egy terelés van még hátra: akkor a mostani helyükről kell majd áttelepíteni a madarakat az új flamingókifutóba.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×