Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Negyven ember terelte a flamingókat az állatkertben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százhárom flamingó sétált végig kedden reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert sétaútjain, miközben téli szálláshelyükről nyári bemutatóhelyükre költöztek. Ezt valószínűleg már csak egyszer kell még megtenniük, mert várhatóan idén elkészül a flamingók új szálláshelye, amely feleslegessé teszi a nagy flamingóterelést.

Korán kezdődött a reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai számára, hiszen a szakemberek a mait jelölték ki a nagy flamingóterelés napjává - számolt be közleményében Hanga Zoltán szóvivő. Erre a műveletre azért van szükség, mert a flamingók téli szálláshelye és a nyári bemutatóhely jelenleg nincs egymással közvetlen kapcsolatban, így a madaraknak a 150-200 méternyi távolságot a kert sétaútjain - illetve idén részben a leeresztett Nagy-tó medrén át - gyalog kell megtenniük.

A százhárom flamingó áttereléséhez mintegy negyven emberre és több tíz méternyi árnyékoló hálóra volt szükség. Ez utóbbiból ideiglenes folyosót alakítottak ki, hogy azon keresztül tereljék át a gázlómadarakat nyári szálláshelyükre.

Először a téli férőhelyként szolgáló, Pálmaház mögötti építményből terelték ki a madarakat. Ezután gyűrűt kaptak azok a fiatal állatok, amelyek még nem rendelkeztek egyedi azonosítóval.

Nyolc óra után nem sokkal megkezdődhetett a tulajdonképpeni terelés is, amely a vártnál sokkal gyorsabban és könnyebben ment. A madarak ugyan már jól ismerik az utat, s a legidősebb, legtapasztaltabb állatok mintegy vezetik is ilyenkor a csapatot, ám az idei évben egy kicsit szokatlan útvonalon kellett a flamingóknak elhaladniuk.

A Nagy-tó térségében zajló felújítási munkálatok miatt ugyanis nem volt mód arra, hogy a madarak a szokásos módon, a tóparti sétányon haladjanak végig. Ehelyett a leeresztett tó medrén kellett átvezetni őket. Mivel azonban itt sem akadt semmi probléma, a kolónia - a kifeszített hálókkal határolt folyosón át - rendben megérkezett a főkapuval szemközti gyeptér sekély tavacskájához, ahol a nagyközönség tavasztól őszig láthatja őket. Mire a kert kapui reggel 9-kor kitárultak, a művelet teljesen be is feleződött.

Valószínűleg a mai nagy flamingóterelés volt az utolsó előtti ilyen alkalom. A régi Zsiráfház térségében zajló felújítási munkálatok eredményeképpen ugyanis még az idén elkészülhet a flamingók új férőhelye, amelynél a külső és a belső állattartó terek közvetlen kapcsolatban állnak majd egymással, ami az egész terelési műveletet feleslegessé teszi. Így tehát csak egy terelés van még hátra: akkor a mostani helyükről kell majd áttelepíteni a madarakat az új flamingókifutóba.