eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mérgező medúzáktól hemzsegnek a spanyolországi strandok

Fájdalmas csípést okozó medúzák lepték el a spanyol tengerpartot - figyelmeztették a nyaralókat a hatóságok. Egy évtized után újra megjelentek a potenciálisan halálos hólyagmedúzák is, ezért érdemes nagyon óvatosnak lenni, amikor fürdeni indul az ember a Földközi-tengerben.

A portugál gálya (más néven hólyagmedúza) tulajdonképpen medúzatelep, amely két fajta apró, hasonló felépítésű (polip, illetve meduzoid típusú) élőlényből áll. A portugál gálya a Wikipédia szerint négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van; egyedül nem lennének életképesek.

Csalánzóival együtt akár több tíz méter hosszú is lehet, és nagyon veszélyes az emberre, mert igen veszélyes mérget tartalmaz, és azoknál, akik erre allergiásak, akár szívrohamot is okozhat. Ezek a potenciális gyilkosok ismét megjelentek Costa del Sol strandjai közelében.

Kutatók attól tartanak, hogy a portugál gálya eláraszthatja az egész tengerpartot. Tavaly már megjelent a francia partoknál, és a jelek szerint a terjedése megállíthatatlan. Már eddig több ezer bejelentés érkezett a hatóságokhoz.

A spanyolok már készülnek a világító medúzák elleni védekezésre is, amely minden évben elárasztja a strandokat. A globális felmelegedés és a túlhalászás következtében, ami elpusztítja az őket fogyasztó halakat, a számuk minden évben rohamosan nő, és szezononként több tízezer ember fordul orvoshoz a csípéseik miatt.

Idén a szakértők a korábbinál is sokkal több medúzára számítanak, a nagyobb csoportok mozgását műholdas felvételeken igyekeznek követni. Ha túl közel kerülnek a parthoz, a spanyol hatóságok halászhajókat küldenek majd ki, hogy visszatereljék őket a nyílt tengerre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×